Sardinië is een eiland dat zich uitstekend leent om met een camper te ontdekken. En om golven te scoren. Zelfs in augustus als het hyper hoogseizoen is.
In de zomer van 2022 trokken we met het gezin en een camper, een VW t2, langs de Noordwest- en de Nooroostkust van Sardinië.
Zoals Google beloofde zagen we misschien we de mooiste stranden van Europa, stonden we op geweldige camperplekken en is er zelfs gesurft.
Hieronder vind je:
- Waar huurden we deze mooie groene camper?
- Welke camperspots zijn een must-do?
- Waar kan er surf zijn?
- En nog een aantal praktische tips voor als je met een camper door Sardinië wilt reizen.
Cool campers
Via Cool Campers huurden wij Anna, de VW t2 busje. Relatief klein, maar goed onderhouden en rijdend als een zonnetje. Zowel bergop als bergaf. Harder dan 80km per uur zijn we nooit gegaan. Een van de voordelen van zo’n camper. Slow life.
Cool campers in Sardinië wordt gerund door Antonio en Amandine. Antonio heeft ook connecties met de local surfers. Wat bijvoorbeeld voor ons goed uitpakte, omdat we na 2 dagen een whatsapp kregen dat de volgende dag in de avond de kans op goede golven aanwezig was. En dat Porto Ferro de place to be zou zijn.
Porto Ferro
Porto Ferro is een strand dat net even boven de camping ligt waar we de eerste paar nachten verbleven. Namelijk Camping Torre del Porticciolo. Overigens een prima camping met een groot en heel schoon zwembad (badmuts op). En naast een klassieke halve maan baai waar je goed kan snorkelen.
Direct vanaf de camping zie je dit:
In deze omgeving hadden we een mooie surfavond te pakken. Inderdaad bleek de voorspelling van Antonio te kloppen. We moesten 10 minuten noorderlijk rijden. Naar Porto Ferro. En kregen dit:
Lees hier meer over surfen in Sardinië
Alghero
Alghero ligt hier ook dichtbij. In de reisboeken omschreven als het Barcelona van Sardinië. Nou, daarvoor is het veel te klein. Wel had het wat ons betreft wat weg van San Sebastian met haar oude stad. Maar dan dus klein. Erg authentiek. Leuke straatjes. Heerlijk eten.
Vanuit hier gaan diverse boottochten. Onder andere een boottocht naar de grotten van Neptunus. Een van de grotere trekpleitsers in deze regio.
Wildkamperen in Sardinië
Wildkamperen is een soort van toegestaan in Sardinië. Maar eigenlijk ook weer niet. Wat kan je daarmee? Dat was in ieder geval de informatie die wij kregen.
Met een camper kan je eenvoudig op campings staan. Ook in augustus. Het hoogste seizoen. Voor de zekerheid zou je wel even van te voren moeten checken of er echt wel plek is. In andere maanden moet je sowieso wel een plek kunnen krijgen.
De camping tarieven zijn aan de maat.
Meer dan 50,- per nacht. Tot zelfs 100,- per nacht. Maar we hebben ook voor 10,- per nacht ergens gestaan, maar dat was niet op een camping. Dat was op een plek naast een restaurant. Op de rand van een klif. Waar er veel ruimte was voor zeg 5 tot 7 campers.
Dit is de locatie
En zo sta je dan met je camper;
Met dit uitzicht. Rechts zie je het restaurant. Een absolute aanrader. En direct onder het restaurant vind je kristalhelder worden voor een snorkelfeestje.
Deze plek vonden we via de app Park4Night. Mocht je deze app nog niet gebruiken. Het werkt fantastisch om leuke en goede adresjes te vinden om te overnachten. We hebben niets anders dan Park4Night gebruikt voor al onze volgende plekken.
Downloaden:
Met de camper naar Orosei
Halverwege de campertrip maakten we de oversteek naar Orosei. Deze kust moest geweldig zijn. En dat bleek ook zo te zijn. Een tegenvaller, het is hier net even drukker. Hier hebben we een aantal nachten op Agriturismo S’ozzastru gestaan. Ook weer een top plek.
Beetje in de heuvels, dus koeler. Prachtig gelegen zwembad. Ruimte. En heerlijk eten als je dat wilt.
Vanuit hier hebben we met de camper mooie trips gemaakt.
Een flinke en toffe wandeltocht door de heuvel en rivierbedding met een gids (Sergio van Jebel Sardinië)
En met een boot een dag lang langs de kust. Snorkelen, chillen, varen.
Bovendien hebben we hier een middag golven kunnen scoren. Bij Cala Ginepro.
Eerst was het flat:
Toen even wachten:En vervolgens dit:
Maddalena eilanden
Uiteindelijk zijn we met de camper noordwaarts gereden. Naar Cannigione. Omdat we toch nog met de gedachten speelden om de Maddalena eilanden te zien. De potentiele drukte en jet-set gehalte hield ons een beetje tegen. Maar eerlijk is eerlijk, hier hadden we graag een dag langer gehad om een boottocht te doen. Ja, het is best druk, maar vergelijkbaar met Orosei. En de eilanden zien er prachtig uit. Uiteindelijk zijn we met de ferry vanaf Palau naar het dorpje Maddalena gegaan. Dat is 15 minuten.
En meer dan de moeite waarde voor een avondwandeling en lekker te eten.
De ferry gaat overigens de hele nacht door.
Beste periode
Wat is de beste periode voor een campertrip in Sardinië? Zoals je wel kunt voorspellen zijn de zomermaanden (juli, augustus) heet. Ook de nachten. Daarom zouden we deze maanden niet meer kiezen.
Een meivakantie lijkt ons ideaal en ook Sergio, de gids, adviseerde dat. Dan staat Sardinië in bloei. Hoe moeilijk het is om voor te stellen, maar dan is alles nog mooier. De herstmaanden zijn ook top, met name als je de kans wilt hebben dat je goede surf kunt scoren. Sardinië heeft veel surfdagen per jaar. Met name tussen september en april.