Hoe is het om in Alaïa Bay te surfen

Spannend. Geweldig. Vermoeiend ;-)

Het is echt fantastisch.

In een uur tijd krijg je 26 afgemeten golven (in de advanced sessie). En dat omringd door de bergen van de Zwitserse Alpen.

Surf the Alps, zoals ze zelf zeggen.

surf the alps alaia

Tijdens onze jaarlijke trip naar de sneeuw, dit keer naar Crans Montana (tripverslag volgt nog) kregen we ook de kans om golven te pakken in Alaïa Bay. Midden tussen de dikke 3000-ers van de Alpen.

Video Alaïa Bay

Bekijk onderstaande video om gelijk een goed beeld te geven van Alaïa Bay

Over Alaïa Bay

In 2015 werd Alaïa opgericht door de Zwitser Adam Bonvin, na een surftrip naar Hossegor in Frankrijk. Zijn wens was om de sfeer van het surfen in Zwitserland te realiseren. In maart 2016 startte hij een crowdfunding. Circa CHF 100.000 werd in 60 dagen verzameld  om het project op gang te brengen en investeerders te overtuigen van zijn plan.

Nu is de Alaïa-bestemming verdeeld in 5 verschillende gebieden:

  • Alaïa Bay – Surfen
  • Alaïa Chalet – Skateboarden, Scooter, Trampoline, Parktour, Cheerleading
  • Alaïa Parks – Freestyle snowboarden en skiën + Bike park tijdens de zomermaanden
  • Alaïa Wakesurf – Nautische basis in Le Bouveret aan het Meer van Genève voor het beoefenen van wakesurfen
  • Alaïa Camps – Action sports kampen georganiseerd voor kinderen van 8 tot 17 jaar oud

En niet te vergeten de Alaïa Lodge, het chille hotel waar we verbleven.

De naam “alaïa” komt overigens van de eerste surfplanken die aan het einde van de 19e eeuw door de Hawaïanen werden gebruikt. Gemaakt van hout, erg dun, met een afgeronde neus, een vierkante staart en zonder vin.

Nu weer verder over het surfen bij Alaïa Bay.

26 golven in een uur bij Alaïa Bay

zwitserse alpen en surfen

Bij Alaïa Bay krijg je 26 golven in één uur voor je kiezen. En dat is super vet. En best heftig. De golven blijven maar komen. En je wilt ze allemaal pakken. Daarom deze tip: pak je rust en laat er ook eens één schieten, zodat je niet te vermoeid raakt en fouten gaat maken. Zonde van de golf.

En nog een tip: Boek minimaal 2 sessies. Ja, het is best prijzig (130,- per sessie), maar daar heb je het na de sessie echt niet meer over. Het is het waard. Waarom 2 sessies? Omdat je na 1 sessie het gevoel hebt, dat je het door hebt hoe de golf opkomt en loopt. Dan kan je de 2 sessie helemaal alles er uit halen. En met een nog grotere smile de wavepool verlaten.

Hoe verloopt zo’n sessie bij Alaia?

Hier een chronologisch beeld:

Je boekt je sessie (zie ook “welk surfniveau kan ik kiezen” hieronder)

Je gaat er heen. Wij gingen met de auto, omdat we daarna door gingen naar Crans Montana om daar te skiën en snowboarden.

alaia bay entrance

Alaia valt niet heel erg op als je er heen rijdt, geen grote reclameborden ofzo. Maar je routebeschrijving brengt je er wel.

Je meldt je bij de receptie, direct als je binnenkomt.

Je krijgt een polsbandje, zodat je door de poortjes kan richting de pool. Maar meet je bandje huur je ook je board  een kan je je kleren opbergen in een kluisje.

Je gaat via de poortjes naar binnen en naar de surfverhuur. Daar kies je je board. Weet je niet goed welke, dan helpen ze je daar graag.

Je krijgt daar ook je wetsuit. En het verzoek je 20 minuten voor jouw geboekte tijdstip te melden, om bij de pool verdere uitleg te krijgen.

alaia

Als je dan nog tijd hebt, dan je of even naar het relaxte restaurant met terras gaan. En van daar naar de surfers te kijken. Om te zien hoe het gaat. En het is gewoon heel tof om te zien. Je kan ook aan de rand van de pool kijken, wat ook wel handig is, omdat je dan goed de golf kan zien hoe die loopt en hoe de andere surfers de golf pakken.

Dan meld je je omgekleed en dus 20 minuten voor aanvang van je sessie aan de rand van de pool. Hier hoor je hoe je in het water moet gaan. Waar je moet uitpeddelen. Waar en hoe je de golf pakt. En wat je moet doen als je een wipe-out maakt.

Dan ga je het water in. Je gaat liggen op de hoogte van een cijfer, die langs de wand staat. Dat vertellen ze je vooraf.

De golven komen in sets. Na de serie is het even een halve minuut flat, zodat iedereen weer terug kan peddelen. En start de serie weer. Het gaat maar door.

wave pool alaia

Wat heel handig is, is dat je sessie direct terug kan kijken op een groot scherm langs de kant. Zo zie je gelijk wat lekker gaat en waar je nog kan verbeteren. Het is daarmee perfect om progressie te maken.

Praktische informatie over Alaia Bay

Welk surfniveau kan je kiezen?

Alaia Bay is echt voor iedereen. Van beginnern tot pro. Van kind (vanaf 8 jaar) tot opa’s en oma’s. Er zijn welgeteld 8 niveaus:

  • Beginner, tot 0.8m hoogte.
  • Waikiki, tot 1.0m hoogte.
  • Malibu, tot 1.2m hoogte.
  • Intermediate, tot 1.4m hoogte.
  • Advanced, tot 1.6m hoogte.
  • Expert, tot 1.6m hoogte.
  • Pro, tot 1.6m hoogte.
  • Beast, tot 1.6 hoogte.
  • Megaturn, tot 1.8m hoogte.

Voor de gemiddelde “intermediate” kan je het beste “advanced” kiezen. Dat ziet er zo uit:

advanced session wave pool

Ook al voelt dat best spannend, als je de take-off kan maken dan is de golf sowieso fantastisch. De take-off is helemaal aan de zijkant relatief stijl. Maar als je een half metertje opschuift naar de binnenkant, dan is de take-off direct relaxter. En zodra je ‘m hebt zal iedereen het er over eens zijn, dat de golf heel sick loopt.

Twijfel je erg aan het niveau dat je moet kiezen, dan hebben ze op de site nog een “level selector”. Een tool die je helpt om je surfniveau te bepalen. Maar je kan ook een video sturen met je pop-up en dat je een golf pakt.

Check ook deze video, die de golven goed weergeven:

Moet je je eigen board meenemen?

Nee. Mag natuurlijk wel.

Ze hebben echt tientallen boards voor elk niveau. Een board kan je dus gewoon huren. Nu kan je dus altijd je eigen board meenemen als je dat fijner vindt. Wij zouden dat niet doen, gezien de keuze die je daar hebt. Van lange softtops tot shortboards in allerlei maten.

surfshop alaia bay

Wat is de temperatuur van het water?

Het water wordt niet verwarmd. Toen wij er eind maart waren, was de temperatuur 11 graden. Voor Nederlandse winterbegrippen dus best lekker. De water temperatuur beweegt dus mee met de buiten temperatuur. In de zomer dus lekker in je boardshorts surfen.

Wat kost het?

De prijzen verschillen per seizoen en moment. Doordeweeks is goedkoper dan een weekend in de zomervakantie. Maar hou rekening met minimaal 130,- per sessie. In de zomer duurder. Reken zo’n 20 euro per sessie duurder.

De huurprijzen zijn als volgt:

  • Surfboard: 25 euro per dag
  • Wetsuit: 10 euro per dag

Hoe komt je bij Alaia Bay?

Je hebt diverse keuzes.

  • Of met de trein vanuit Nederland naar naar Sion.
  • Of met vliegtuig naar Geneve en dan met de trein of auto naar Sion.
  • Of met de auto.

Een auto is wel handig voor als je daar bent.

Check hier de locatie van Alaïa bay (het surf icoontje):

Meer info? Check alaiabay.ch

Zoek je een verblijf? Check de Alaïa Lodge, of bekijk direct hieronder wat er vrij is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.