Arugam Bay, het kroonjuweel is van het Sri Lankaanse surfen. Het straalt een onmiskenbaar chille sfeer uit. De meeste surfers, zowel beginners als gevorderden, gaan ‘s ochtends of ‘s avonds surfen, meestal om de brandende middagzon te ontwijken. Want de golven staan er continu (in het surfseizoen van april tot oktober).
Surfplekken in Arugam Bay
Arugam Bay biedt meerdere surfspots en misschien wel de beste van Sri Lanka. De belangrijkste spots zijn Main Point en Baby Point.
Bij Baby Point surft iedereen, vooral ‘s ochtends en ‘s middags tijdens de surflessen. Hoewel het er misschien druk lijkt, zijn de golven hier heel mellow en lopen lang door. Wel deel je hier hoogstwaarschijnlijk een golf met meerdere mensen.
En voor degenen die een iets meer uitdagende golf willen surfen, ook weer een righthander, dan is Main Point perfect, vooral voor gevorderde en gemiddelde surfers. De take-offs zijn relaxed en de surfers hier respecteren de regels wel een beetje meer, wat zorgt voor een wat meer chille ervaring terwijl je de lange golf surft.
Veel reisgidsen en blogs beweren dat deze golven altijd mellow zijn en zelden boven de 2 meter uitkomen, maar ook hier kan het vrij heftig zijn. We hadden een swell van 3.5 meter met een periode van maar liefst 20 seconden – een paradijs voor professionals, maar voor ons teveel van het goede.
Buiten de gebaande paden: Surfen voorbij Arugam
Verder naar het zuiden vind je iets minder bekende spots zoals Peanut Farm, Elephant Rock en Panama. En naarmate je verder gaat, wordt de drukte logischerwijs minder, vooral rond het middaguur, wat zorgt voor een meer serene ervaring.
Elephant Rock
Elephant Rock ziet tegen het eind van de middag wel een toestroom van bezoekers. Velen aangetrokken door de prachtige zonsondergang die je vanaf de rotsen kunt zien en de mogelijke olifant(en) die je vanaf het uitkijkpunt op de rotsen kunt zien.
Hoewel de golven hier top zijn en de sfeer relaxed, wel een waarschuwing: in de nabijgelegen rivier, die je moet oversteken om het strand te bereiken, leven krokodillen. Er zijn verhalen over aanvallen, dus blijf alert.
Heerlijk Pottuvil: Een mix van surfen en rust
Verder naar het Noorden van Arugam Bay vind je Pottuvil. 15 minuten met de TukTUk. Een formidabele rechtse waar je een mooie start kan maken om de Sri Lankaanse surf beet te pakken.
Toen we hier waren hadden we elke dag heerlijke golven. Ze rolden meestal zo’n 150 meter door, maar regelmatig tot het dubbele. De locals beweren dat de golven ook wel tot 700 meter door kunnen rollen. En dat is best goed voor te stellen als de golven goed kunnen connecten bij de juiste swellrichting en kracht.
Wees hier echter wel voorbereid op een drukke line-up, vooral tijdens de surflessen (zonsopgang en -ondergang). De afwezigheid van de surfetiquette was wel even wennen, maar na verloop van tijd vind je je ritme temidden van de drop-ins en snaking. Het hoort er hier bij.
Pottuvil is overigens meer dan alleen surfen. Het schilderachtige met vissersboten, omringd door kokospalmen is op zich al een stukje paradijs, met een serene lagune daarachter. Een mangrovesafari behoort overigens ook tot de mogelijkheden. Hier kan je dan exotische vogels en krokodillen zien.
Deze idyllische omgeving, is voor je gevoel echt nog onaangetast door de tijd. We kunnen ons ook voorstellen dat het er hier over zeg 10 jaar heel anders uitziet als projectontwikkelaars aan de slag gaan. Hopen maar, dat dit mee zal vallen.
In Pottuvil ligt trouwens een andere surfspot: Whiskey Point. Helaas loopt deze golf niet meer. Dus let daar op. Door zandsupletie voor een mega project bij Colombo liggen de zandbanken nu totaal anders dan een jaar geleden. De vraag is of de golven hier terug gaan komen. De verwachting is van wel.
Accommodatie bij Arugam Bay
“Stay Golden,” gerund door Angie, Rihan en hun lieve zoon Rami, was onze oase in Arugam Bay.
Het ligt op slechts een korte fietstocht (of 15 minuten lopen) van het hart van Arugam Bay en biedt voorzieningen zoals gratis fietsen, een lekker zwembad, schone kamers (met airco) en surfboards. Yogaliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen tijdens de dagelijkse sessies.
“Stay Golden” organiseert ook surflessen, tours en safari’s voor degenen die de plaatselijke cultuur en natuur willen opsnuiven.
Check hier meer over Stay Golden
Wij hebben een tocht met de TukTuk naar een tempel op een rots gemaakt, een 1,5 uur durende rit met een tuk-tuk. Het panoramische uitzicht na de beklimming – uitgestrekte jungle, imposante rotsen en jungle – was de trip meer dan waard. Beter dan Yala. En terug richting Stay Golden zagen we ze : olifanten die gracieus door de rijstvelden slenterden. Fantastisch!
De TukTuk tour, van 13:30 tot 18:30 uur en kostte 7.000 roepies (21 euro).