Frankrijk’s prachtige kustlijn geeft ons surfers een breed scala aan surfmogelijkheden, sterk beïnvloed door de verschillende weersomstandigheden in de regio’s.

Hier ontdek je hoe het weer jouw surfavonturen in Frankrijk beïnvloedt, van de warme wateren in het zuidwesten tot de krachtige deining van de Golf van Biskaje.

Temperaturen

In Zuidwest-Frankrijk geniet je van het warmste water langs de Europese Atlantische kust. Dankzij de unieke geografie van de Golf van Biskaje warmt het water in de zomer op tot 24°C, gemiddeld rond 21°C.

Ga je noordwaarts richting Bordeaux, dan dalen de temperaturen enigszins: Charente Maritime op 20°C, Vendée op 19°C, Morbihan op 18°C en Bretagne op 16°C.

In de herfst variëren de temperaturen van 12°C tot 15°C in het noorden tot 15°C tot 18°C in het zuiden, met verdere dalingen in de winter. Met watertemperaturen rond 8°C tot 10°C in Bretagne en 12°C in het zuidwesten.

Wetsuit nodig in Frankrijk?

Jazeker. Check ook deze grafiek.

wetsuit en watertemperatuur

Deining

Frankrijk’s 3.427 km lange kustlijn ontvangt voornamelijk Atlantische deining uit zuidwestelijke tot noordwestelijke richtingen.

Deze deining, vaak afkomstig van duizenden kilometers ver, wordt beïnvloed door de straalstroom en lagedruksystemen. Van november tot januari zie je de grootste deining, met golven tot 4 meter en soms zelfs tot 10 meter tijdens grote events.

De Baskische kust biedt uitstekende big wave-surfomstandigheden. In de zomer zijn de golven in heel Frankrijk gematigder en de wind lichter, perfect voor surfers van alle niveaus.

Winden

Windomstandigheden zijn belangrijk voor de kwaliteit van je surf. De Kanaalregio kan profiteren van stevige aanlandige wind, maar te veel wind kan het surfen verstoren. De golven worden dan rommelig.

Van november tot maart waaien de dominante winden meer uit het zuidwesten, wat gunstig kan zijn voor spots zoals Étretat.

Meer over surfen in Normandië

Naar het zuiden toe, vooral in Hossegor, worden de windomstandigheden gunstiger met consistentere offshore winden, wat het een wereldberoemde surfbestemming maakt.

Seizoensvariaties

Winter: Grote, uitdagende deining, vooral in Bretagne en de Baskische regio. Zoek beschutte plekken voor de beste golven.

Lente: Stabiliserende omstandigheden met een mix van winterdeining en schonere zomergolven. Windpatronen kunnen nog lastig zijn, maar de deining wordt consistenter.

Zomer: Lichte winden en kleinere golven maken dit ideaal voor surfers van alle niveaus. De stranden van de Golf van Biskaje zijn hotspots voor zomerse surf festivals en wedstrijden.

Herfst: Vaak het beste seizoen om te surfen in Frankrijk. Warm water, kalmere winden en deining van laat-seizoensorkanen zorgen voor extra spanning. Oktober en november zijn perfect voor consistente, hoogwaardige surf.

Dus; het hele jaar door surfen

Surfen in Frankrijk kan dus het hele jaar. Elk seizoen biedt unieke omstandigheden . Of je nu voor de winterdeining van de Baskische gaat  of geniet van de “zomergolven” in Bretagne, het begrijpen van temperatuur, deining en wind helpt je het beste uit het diverse surflandschap van Frankrijk te halen.