Golfsurfen
Ontdek hieronder alles over golfsurfen. Wat is golfsurfen? Wat heb je nodig? Type golven en de Surftips Podcast. Wil je meer weten over de Nederlandse surfspots, check dan golfsurfen in Nederland.
Wat is golfsurfen?
Waar hebben we het eigenlijk over? Golfsurfen is een sport waarbij je op je surfboard de golven van de oceaan berijdt. Het draait allemaal om balans, timing en het vermogen om de kracht en het ritme van de golven te voelen en te gebruiken.
De voornaamste reden dat mensen golfsurfen zo geweldig vinden, ligt in de unieke combinatie van fysieke uitdaging, verbinding met de natuur en de adrenalinekick die het berijden van een golf met zich meebrengt. Het is een sport die niet alleen fysieke vaardigheid vereist, maar ook mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Veel surfers beschrijven het gevoel van één worden met de golf en de oceaan als een bijna meditatieve ervaring, waarbij alle zorgen van de wereld verdwijnen zodra ze het water op gaan.
Ondanks het koudere klimaat en de minder voorspelbare golven is surfen in Nederland een groeiende passie voor velen, waarbij de ruige Noordzee haar eigen unieke surfervaring biedt. Mede daarom is Boardshortz.nl ontstaan in 2011 en vind je hier talloze gidsen en informatie.
Welke andere vormen van surfen zijn er?
Naast golfsurfen zijn windsurfen en kitesurfen de bekendste. Maar foil surfen is de snelst groeiende surfsport.
Surfgidsen en -tips
Ontdek hier:
- Basiskennis
- De surf essentials, zoals
Basiskennis golfsurfen
Wat heb je nodig bij golfsurfen?
Als je aan golfsurfen wilt beginnen, zijn er enkele basisbenodigdheden die je moet hebben. Deze spullen zijn essentieel voor elke beginnende surfer en kunnen gehuurd of gekocht worden:
- Surfplank: Dit is het cruciale onderdeel voor het surfen. Er bestaan diverse typen, zoals longboards, shortboards en funboards, elk geschikt voor verschillende golfsoorten en ervaringsniveaus.
- Wetsuit: Dit pak helpt je warm te blijven in koud water en beschermt tegen lage temperaturen. De keuze van het wetsuit hangt af van de watertemperatuur en de weerscondities van je surflocatie. Check meer over wetsuits hieronder.
- Leash: Dit koord verbindt je enkel met de surfplank en voorkomt dat je de plank verliest als je valt.
- Wax: Deze wordt aangebracht op de surfplank om betere grip te bieden, wat essentieel is voor stabiliteit tijdens het surfen.
- Zonnebrandcrème: Een waterbestendige zonnebrandcrème met hoge SPF is cruciaal om je huid te beschermen tegen de zon tijdens het surfen. Check ook surfers heb 6x meer kans op kanker.
Is leren surfen moeilijk?
Om te beginnen met golfsurfen is het belangrijk om surflessen te volgen, aangezien de vooruitgang in het begin vaak onwennig en moeilijk kan zijn.
Voor beginners worden specifiek softtop surfboards aangeraden vanwege hun veiligheid, drijfvermogen en stabiliteit. Het kiezen van de juiste surfspots en het leren lezen van golven zijn cruciaal voor een goede progressie. Daarom vind je hieronder alvast eeene overzicht om je op wege te helpeen.
Zelf oefenen is ook essentieel, zowel in fysieke training als door het observeren van andere surfers.
Tip:luister de surftips podcast!
Soorten golven
Hieronder geven we je een overzicht van de typen golven die er bestaan.
De Beachbreak:
Waar de golf breekt: Op zandbanken voor de kust.
Kenmerkt zich door:
- Kan variëren van zachte, rollende golven tot krachtige, holle barrels, afhankelijk van de zandbankformatie en de zeestromingen.
- De vorm van de golven kan veranderen afhankelijk van tijdelijke verschuivingen in de zandbanken.
- Over het algemeen is deze type golf toegankelijker en veiliger voor beginners dan andere breaks, hoewel er uitzonderingen zijn.
A-Frame:
Waar deze golf breekt: Kan zowel op zandbanken (beachbreak) als op rotsen of koraal (reefbreak) voorkomen.
Kenmerkt zich door:
- De golf splitst zich in twee richtingen, waardoor er zowel links als rechts van de piek gesurft kan worden.
- De golf heeft vaak een symmetrische vorm, lijkend op de letter ‘A’, vandaar de naam.
- Ideaal voor meerdere surfers omdat het de mogelijkheid biedt om in verschillende richtingen te surfen vanaf hetzelfde startpunt.
Point Break:
Waar deze golf breekt: Langs de kustlijn, meestal waar de golven tegen een stuk land zoals een kaap of landtong breken.
Kenmerkt zich door:
- Produceert lange, consistente golven die over een grotere afstand breken dan beachbreaks.
- De golven rollen meestal in één richting, wat langere ritten mogelijk maakt.
- Kan breken op zand, rotsen of koraal, en wordt gekenmerkt door de specifieke geografische locatie.
Reefbreak:
Waar deze golf breekt: Op koraalriffen of rotsformaties onder water.
Kenmerkt zich door:
- Kan zeer krachtige en holle golven produceren, vaak met een barrel of tube-vorm.
- De vorm van de golf wordt bepaald door de vorm van het rif of de rotsformatie eronder.
Kan gevaarlijk zijn vanwege het harde koraal of de rotsbodem, vooral bij laag water. - Biedt vaak meer uitdaging en is over het algemeen meer geschikt voor ervaren surfers.
Het begrijpen van deze verschillende soorten golven en hun kenmerken is essentieel voor surfers, omdat het je helpt te bepalen welke spots het beste bij je niveau en voorkeuren past en het stelt je in staat om veilige beslissingen te nemen in het water.
Check ook: hoe ontstaan golven?
Boardkeuze; welk surfboard kies je?
Wat zijn de 5 meest gemaakte fouten door golfsurfers?
Surf essentials
Een wetsuit
Onontbeerlijk als je Nederland gaat surfen. Het zeewater wordt hier maar maximaal 21 graden. En in de winter is het slechts een graad of 4 a 5.
Een wetsuit (surfpak) is een rubber pak, dat je warm houdt in het water. Ze zijn te koop in surfshops, maar Decathlon heeft ook relatief goede wetsuits voor een redelijke prijs.
Check alle details in onze wetsuit gids.
Wat is beste wetsuit. Podcast en Video.
Podcast: wat is het beste wetsuit?
Ontdek in deze podcast wat voor wetsuits er zijn? En wat het beste wetsuit is.
Check de podcast en video met de Surfoloog en Pepijn Tigges.
Het surfweer
Maar wanneer kan je dan surfen in Nederland? Vaker dan je denkt. Niet zo hoog en krachtig als in Frankrijk of Portugal, maar door de wind hebben we in Nederland vaak golven.
Je kan kijken naar surf forecast websites zoals:
Surfweer SMS
Maar helemaal handig is surfweer.nl. Hier staat bijna dagelijks een gedetailleerde update over het aankomende surfweer.
Je kan je ook abonneren op de Surfweer SMS. Dan krijgt je een SMS of Whatsapp bericht als er golven zijn. Zelfs waar je dan moet zijn. Handig toch?
Lokale surfgidsen
Waar kan je goed golfsurfen in Nederland?
Een mooie spot in Noord Holland
Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de twee hotspots. Maar andere pareltjes waar het ook mooi surfen is, zijn bijvoorbeeld Texel, Camperduin, Domburg, Ouddorp en Hoek van Holland. Hier zijn ook surfscholen en/of surfshops. Ook kan je op de Maasvlakte surfen. De Maasvlakte is vooral geschikt voor minimaal intermediate niveau.
Surfen in Frankrijk
We hebben 7 surf spots op een rij gezet die goed zijn voor beginners om snel progressie te maken.
Surfen in Portugal
Ook voor Portugal hebben we een aantal surf spots op een rij gezet, waar je snel het surfen onder de knie kunt krijgen.