Surfen in Scheveningen
Surfcity van Nederland. Met misschien wel de beste surfers in Nederland. Vaak vind je hier betere golven dan in de rest van Nederland. Alhoewel Wijk aan Zee, Domburg en de Maasvlakte er ook wat van kunnen. Maar omdat Scheveningen een surf hotspot is, is het hier vaak enorm druk in het water.
Check hieronder
- De webcam van Scheveningen
- De surfvoorspelling voor Scheveningen
- Surfscholen en surfshops in Scheveningen
- Waarom Scheveningen de Surfcity is?
Scheveningen in Beeld
Met dank aan Jop Hermans voor deze foto’s.
Surf webcam Scheveningen
Bekijk hier de surfcam van Scheveningen. Zo kan je altijd de golven checken.
Aloha surfcam scheveningen
Surfvoorspelling
Check de surf voorspelling voor Scheveningen hieronder. Een paar tips om het te lezen:
Hoe lager de de “wind speed”, hoe beter het feitelijk is. Helemaal als de wind uit het Westen of Noorden komt. Mits, er ook golven uit het Westen tot Noorden zijn (“wave direction”), van zeg minimaal 0.7 meter.
Een stevige Zuidwesten wind doet het bij Scheveningen ook niet onverdienstelijk. Wil je meer weten hierover? Kijk dan op de Surfweer pagina.
Zon op, zon onder in Scheveningen
Ook erg handig als je gaat surfen? Vanaf hoe laat is het licht. En hoe laat is het donker. Hieronder zie je dee actuele tijd. Dagelijks nieuw.
Surfscholen in Scheveningen
Scheveningen kent de meeste surfshops en surfscholen van Nederland. We noemen er een aantal.
Surfscholen en surfshops
Aloha
Op slechts 100 meter van het Noordelijk havenhoofd op het strand van Scheveningen vind je Aloha, een deze tropische beachclub, surfschool en surfshop.En ze hebben dus een fantastische webcam. Zie hierboven.
Hart beach
Hart Beach is niet weg te denken uit Nederland en Scheveningen. Het zit al meer dan 40 jaar op Scheveningen met zowel een surfshop en een surfschool op het strand.
The Shore
Deze surfschool is gericht op duurzamheid. Zie The Shore als een huiskamer aan het strand voor surfers, natuurliefhebbers en mensen die graag graag eerlijk en bewust leven. Mede eigenaar van The Shore is Hans van den Broek, check ook de podcast die we met hem opnamen.
Surfen in Scheveningen: een overzicht
De golven
Het is goed om te beseffen dat Scheveningen diverse surfspots kent. Namelijk de Noord, De Zuid en de Pier.
De Noord
De Noord is het bekendst. Het is de noordkant van de haven. Daar zitten alle surfscholen en surfshops. Goed bij een goede zuidwester wind en bij noordwest swell.
De Zuid
De Zuid ligt aan de zuidkant van de haven. Mooi als een goede swell uit het Noorden om het havenhoofd krult.
De Pier
De Pier is ook vaak goed omdat de zandbanken rondom de pier zich redelijk stabiel kunnen houden.
Over het algemeen is elk getij goed in Scheveningen.
Welke wind is gunstig?
In Scheveningen heb je het liefst geen wind of in ieder geval offshore. Een beetje onshore (dus sowieso met een westelijke richting) maakt de golven zelfs in Scheveningen rommelig. Een zuidenwind is trouwens ook goed. Dan is het hier nog steeds aflandig.
Bereikbaarheid Scheveningen?
Scheveningen is per tram en auto uitstekend te bereiken. Nog beter: met de fiets. In Den Haag en Scheveningen pakken de surfers gewoon de fiets. Wetsuit aan, board onder de arm en naar het strand.
Wat betreft parkeren: het is wel betaald parkeren aan de boulevard.
Surfles en surfverhuur mogelijkheden
In Scheveningen heb je Hart Beach zitten zitten voor surfles en verhuur. Maar ook surfles.nl en Aloha.
Surfcity Scheveningen
Een stukje geschiedenis
Scheveningen wordt ook wel gezien en genoemd als Surfcity in Nederland. Het Haagse en Scheveningse stadsbeeld wordt mede bepaald door surfers in wetsuit op de fiets en board onder de arm, de diverse surfshops bij de haven en de surfscholen op het strand, zoals The Shore en Aloha.
Fotogeniek
Je vindt in Scheveningen de grootste concentratie surfers in Nederland. Bovendien zijn er voldoende fotografen die hebben gezien dat de Scheveningse scene ontzettend fotogeniek is met haar pier, haven, het rad en dus de vaak mooie golven. Denk aan Robin Bakker en Jop Hermans.
Surfen niet in Scheveningen begonnen
Sommige mensen denken, dat surfen in Scheveningen is begonnen. Dat is niet waar. In de jaren 30 (ja, toen al) werd er in Noordwijk gesurft. Maar via Go Klap kwam het surfen wel naar Scheveningen. Eind jaren 60 surfte Go met nog een paar surfers bij Scheveningen. Hij haalde zijn materiaal uit Engeland. En heeft zelfs jarenlang een shop bij de Scheveningse haven gehad.
Groeihaard
In de jaren 90 groeide het surfen heel hard in Nederland. En kon je Scheveningen als een soort “groeihaard”. Het werk snel drukker en drukker met surfers. Maar ook op spots als Wijk aan Zee en Zandvoort begon je substantieel meer surfers in Nederland te zien.
Scheveningse surfers
Ook heeft Scheveningen door de jaren heen een hoog surfniveau gezien met mannen als Yannick de Jager (die het surfen van zijn vader leerde) en Michael Schmitz. Zij deden ook mee aan internationale wedstrijden. Tegenwoordig zijn nog meer Scheveningse surfers bijgekomen. Denk aan Tom Boelsma en Pepijn Tigges (met wie we sinds 2019 de Surftips podcast maken).
Trieste dag
De meest trieste dag in Scheveningen was maandag 11 mei, toen 5 topfitte surfers omkwamen door waarschijnlijk een combinatie van wind, golven, stroming, en metershoog schuim door het bloeiende schuimalg, wat voor een gevaarlijke cocktail zorgde. Zie ook 5 surfers omgekomen in Scheveningen.
Meer over Scheveningen?
Lees dit artikel van het ad.nl over hoe Scheveningen een volwassen surfstad in Europa werd.
Surfen in Scheveningen
Tragisch nieuws
Vijf (body)surfers zijn maandagavond in problemen gekomen bij de haven van Scheveningen en overleden. Verschrikkelijk en triest nieuws. Mede door de enorme hoeveelheid schuim kwamen de surfers in gevaar. Sterkte voor de nabestaanden. RIP.
Lees meer over het surfdrama