Hoe kun je duurzaam surfen in de herfst en de winter? Wij geven diverse tips om de surf zo te doen dat je het milieu niet teveel belast.

Opwarmen

De grootste uitdaging van het surfen in de wintermaanden is warm blijven en/of worden. Stoor jij je ook aan ronkende motoren van campers of auto’s met een hard blowende airco? Wij denken dat je ook op een duurzame na een sessie in het koude zeewater weer warm kunt worden. Onze tips:

Tip 1: Warme wetsuit

Een 5/4 wetsuit is in de herfst en de winter wel een must. In de echte wintermaanden is een hooded wetsuit prettig, aangevuld met schoentjes en handschoenen. De meest duurzame en ecologische keuze is wanneer je bijvoorbeeld voor een Naturalprene, de Yulex lijn van Patagonia of een SRFACE wetsuit kiest.

Tip 2: Droge wetsuit

Soms zijn dingen echt heel simpel. Starten met een droge wetsuit zorgt dat je niet bij het aantrekken ervan al direct afkoelt. Tikkeltje snobistisch natuurlijk, maar de tip is om 2 wetsuits te hebben. Dan kun je bij je tweede sessie weer een droog warm exemplaar aantrekken.

Tip 3: Warme wollen kleding

Zeker op een dag met cleane golven blijf je natuurlijk zo lang mogelijk in het water. En ondanks een goede wetsuit koel je dan wel af. Zodra je uit het water komt zo snel mogelijk droge warme kleding aan zorgt voor een aangename warmte. En helemaal als je shirts en sokken of eventueel thermokleding met (merino) wol hebt. Laagjes, wollen sokken en een winddicht jack beschermen je tegen de koude wind. Muts erbij en je komt snel weer op temperatuur.

Tip 4: Thermosflessen

Wat is er lekkerder dan ook je lijf van binnen lekker opwarmen? Thuis kun je je surfsessie voorbereiden door één of meerdere thermosflessen te vullen met warm water of thee. Zo hoef je geen benzine te verbranden om warm te worden.

Je surf duurzaam doen gaat over meer dan alleen warm blijven of worden. Daarom volgen nog enkele andere tips.

Tip 5: Ecologische wax

Gelukkig is er ook eco vriendelijke surf wax. Deze is gewoon te koop via de onder andere Decathlon of deze bij de Noordzee boardstore in Scheveningen. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk. En zelfs de verpakking is dat. Vaak vervang je de waxlaag, omdat je overschakelt op wax die geschikt is voor lagere temperaturen. Zorg dat je de oude wax netjes opvangt en niet zomaar in het gras of op het strand terecht laat komen.

Tip 6: Carpoolen of fietsen

Wellicht een no-brainer, maar als je met meerdere buddy’s gaat surfen, is carpoolen een duurzame keuze voor vervoer. Wanneer je dicht genoeg bij het strand woont is de fiets het vervoermiddel met de kleinste ecologische footprint.

Tip 7: Gear

Voor al je gear zoals surfboard, vinnen en boardbags zijn er ecologische alternatieven. Deze gear is duurzaam doordat het materiaal gerecycled of biologisch afbreekbaar is met een kleinere ecologische voetafdruk dan de traditionele materialen.