Toch wel handig om te weten!
Heerlijk op surfvakantie. Met het vliegtuig, busje, auto, tent, fiets. Naar Frankrijk, Spanje, Portugal of lekker in eigen land. En natuurlijk je surfboard mee. Misschien wel meerdere, om het perfecte board te kunnen surfen afhankelijk van de golven.
Maar.
Wat als…
- Wat als je surfboard op vakantie gestolen wordt? Zoals bij Pepijn deze winter in Portugal.
- Wat als je je surfboard van de band pakt bij de luchthaven en je merkt dat je surfboard tijdens de vliegreis beschadigd is.
Een deuk laten maken kost je al toch snel zo’n 50 euro.
Wat blijkt;
Dat is gedekt via je reisverzekering.
Het valt onder “ongemotoriseerde vervoermiddelen”. Je krijgt dan tot maximaal 350 euro terug (in mijn geval. Het is afhankelijk van je verzekering).
Let wel op, want je moet nog wel uw eigen risico betalen. 70 euro in mijn geval (reisverzekering bij Ohra).
Wat wel apart is, is dat een surfplank niet onder “Bijzondere uitrusting ten behoeve van hobby en sport” valt. Dan kan je aanspraak maken op maarliefst 1.250 euro.
Overigens vallen snowboard of ski’s hier niet onder. Hiervoor heb je een Wintersportdekking nodig als aanvulling op je verzekering.
Als je surfboard gestolen wordt?
Ook dan, ben je in principe verzekerd. Tenzij je je surfboard open en bloot buiten had liggen.
Kan je aantonen, dat je de surfboard(s) goed had opgeborgen, het liefst onzichtbaar voor anderen, dan is dit in de meeste gevallen verzekering.
Dit zegt de gemiddelde verzekering:
Je bagage is verzekerd tegen verlies, diefstal of schade tijdens je vakantie…. je moet er alles aan hebben gedaan om verlies of schade te voorkomen.
Check ook dit artikel van Independer
Heel soms ben je ook verzekerd als je de boards niet op kunt bergen. Ook dan moet je aantonen dat je het maximale hebt gedaan op diefstal te voorkomen. Dus dan kan het wel verzekerd zijn.
Tips bij diefstal
- Zorg er eerst voor dat je surfboards zorgvuldig zijn opgeborgen (niet zichtbaar)
- Maak foto’s tijdens je vakantie, zodat je kan aantonen dat 1) je het surfboard bij je had en 2) dat je ‘m goed hebt opgeborgen
- Doe aangifte bij de plaatselijke politie.
- Bel of app daarna je verzekeraar.