Podcast #2 Je surfboard kiezen
Het juiste surfboard kiezen is één van de belangrijkste dingen voor een goede surfsessie. Daarom hebben we een podcast gemaakt.
Deze podcast gaat dus over: boardkeuze.
- Met welk board kan je het beste beginnen?
- Hoe groot moet het board zijn?
- Hoe bepaal je de volgende stap in je keuze voor je board?
- Welke set-up voor je vinnen is het beste?
Beluister de podcast of lees hieronder de hele podcast terug.
“Belangrijk is dat je het juiste board pakt. Met voldoende volume. Dan pak je 2 keer zoveel golven.”
Beluister de podcast op Spotify
Beluister op Soundcloud
https://soundcloud.com/iampepijn/surftips2
De podcast in beeld
De tekstversie
Jurjen: Je Boardkeuze is wel een ding, als je beter wilt leren surfen. De stomme keuze, die ik maakte is om voor de eerste keer op Bali een beetje stoer te doen en een klein shortboard te huren. Dat ging natuurlijk voor geen meter.
Stap niet in die valkuil.
Hoe denk jij over boardkeuze Pepijn?
Pepijn: Het is een legendarisch onderwerp. Iedereen heeft wel een board gekocht, dat of te groot of te klein was. Een board dat niet bij je past.
Mijn eerste board was voor mijn 8ste verjaardag. Een 7’9 Bic. Het allerbeste beginnersboard om te krijgen. Dat was een goede keuze.
Daarna op m’n 12e een 6’2. Maar daar kon ik helemaal niet op surfen. Was veel te groot voor me. Kreeg ‘m de bocht niet om.
In het algemeen zie je dat de meeste surfers een te klein board kiezen.
De regel is een beetje: hoe groter de golf is, hoe kleiner het board.
Zijn de golven klein, dan neem je een groter board. Je moet daarbij kijken naar het volume van je board. De liters. Die geven je meer of minder gemak bij het peddelen. En meer of minder snelheid.
Liters is het belangrijkste om je boardkeuze op te basseren.
Jurjen: Als beginner begin je op een softtop. Dat is misschien wel meer dan 80 liter. En een shortboard zit je snel onder de 30 liter.
Hoe weet je wat goed is voor jou?
Pepijn: Dat ligt aan je niveau. Een beginner moet op kleine golven surfen (tussen 10 cm en 1.5 meter). Op het schuim.
Je wilt dan een groot board. Want dan kan je veel golven pakken. Dat wil je. Bij grotere golven pak je een kleiner board.
Surfen is best moeilijk te leren. 90% van je sessie ben je aan het peddelen. Je bent maar heel weinig aan het surfen.
Jurjen: Want hoe lang surf je nou eigenlijk op een golf? Een goede golf geeft je misschien 5 seconden surftijd. Hoeveel goede golven pak je?
Pepijn: Als je door een beter board te kiezen twee keer zo veel golven pakt. Dan gaan je veel sneller vooruit.
Jurjen: De valkuil is dat je toch te lang op een te klein board blijft surfen. De les is, dat je een groter board pakt om veel meer golven te pakken. Te leren. En dan afschalen naar een kleiner board.
Pepijn: Beginners moeten niet grote golven surfen. Je bent dan bezig met je pop-up, staan, misschien een stukje down-the-line. Je bent niet klaar om verschillende soorten golven te surfen. Als je merkt dat je board je gaat hinderen bijvoorbeeld als je een bocht probeert te maken wat dan niet lukt. Dan moet je naar een ander board kijken. En dan is een 7’9 Bic interessant. Die reageert sneller, kan beter down-the-line.
Maar denk ook aan Jamie O’Brien. Die ript die softtops in Hawaii. Daar doet hij airs mee. Surft hij pipeline mee. Je kan ook best wel wat op een softtop.
Kijk maar even:
Jurjen: Een softtop is sowieso een mooi board om te hebben of te huren. Welke boards zijn er nog meer?
Pepijn: Beginners longboard (sorfttop), funboards zoals mini-malibu, die kan je op grotere golven surfen. Maar niet op holle golven. Dan val je snel. Ben je niet snel genoeg.
Een intermediate moet wat meer kijken naar wat voor golven hij/ zij surft. Surf je dan hogere of hollere golven dan kijk je naar scherpere boards wat betreft de neus en de rails. Want dan moet je snel kunnen reageren.
Zolang je niet echt turns kan maken blijf dan op een groter board om veel golven te kunnen blijven pakken.
Jurjen: Zelf surfte ik een 6’2 Fish. Met een dikke rand. Daarmee pakte ik meer golven mee, maar de turns lukte niet. En uiteindelijk een iets dunner board gekocht, waarmee dat makkelijker was in golven van 1 tot 2 meter. Dat board neem ik nog steeds mee naar het buitenland.
Pepijn: Vaak zie je ook, dat je in het buitenland op een lekker boardje surft, maar als je dat in Nederland gebruikt het veel slechter gaat. In Nederland heb je meer drijfvermogen nodig.
Tip voor de intermediate: neem een shortboard, maar kijk naar de liters. Neem rond of boven de 35 liters. Een fish is een supergoed idee. Surft wel anders. Meer skatey. Je kan niet echt op de rails surfen.
Door meer volume te pakken, pak je 2 keer zoveel golven.
Jurjen: Er is ook een revolutie in shapes van surfboards. En je kan je vinnen op diverse manieren onder je board doen. Hoe werkt dat?
Pepijn: Het surft allemaal heel anders. Test boards vooral om te zien wat bij je past. Alle surfscholen hebben boards liggen. Je moet het board eerst surfen. 10 keer. Niet kiezen omdat het board mooi is.
Jurjen: Dus meer liters. En testen. Vraag het ook aan je vrienden met wie je surft. Om boards even te wisselen.
Pepijn: Ik hoor ook vaak; “Als ik een board koop, moet het magic zijn.” Maar er is geen magic board. Elke conditie vraagt om een ander board. Je hebt in ieder geval 2 boards nodig. Een voor kleinere dagen. En een voor grotere dagen.
En na 1.000-en uren surfen voel je pas wat een shape van een board doet.
Wat betreft de vinnen. Dat is ook weer testen. De fish die ik had was twinfin. Dat vind ik superleuk surfen. Je kan namelijk veel sneller sturen, als je 2 vinnen hebt.
Een surfschool heeft altijd vinnen liggen. Dan kan je die dus testen.
Jurjen: Wat voor vinnen bestaan er eigenlijk? En wat voor vin set-ups heb je?
Pepijn: Daar kan je een aparte podcast over maken.
Maar even de basics: je hebt een singlefin bij longboards. Ook wel bij kleinere boards, maar dat surft dan heel los. Je surft dan vooral op je rail.
Dan heb je je thruster, wat het meest gesurft is; 3 vinnen. Zorgt voor snelheid en grip.
Een quad (4 vinnen) kan stug voelen. Bij je turn kan het voelen alsof je tegen je vinnen aan surft. Het geeft wel veel snelheid. Maar bij een snelle golf wil je misschien niet zo snel gaan. En bij een slappe golf weer wel.
Jurjen: De rode draad is wel: uitproberen. En koop niet een board waar je nog nooit op hebt gesurft.
Pepijn: Mijn advies is om te zorgen dat je één of twee lekkere boards hebt. Om van daaruit elke maand een nieuw board te kiezen die je gaat testen.
Dan kan je vergelijken hoe je normaal surft met het nieuwe board. Als je 4 boards door elkaar heen surft, weet je niet waar het aan ligt dat het board slecht of juist goed surft.
Belangrijk is dat je het juiste board pakt. Met voldoende volume.
[einde podcast]