Home » Surfen » Peru

Surfen in Peru

Peru is een van de meest ondergewaardeerde surflanden ter wereld. Opmerkelijk, want langs de 3000 km lange kustlijn wemelt het van de epische surfspots.

Pacasmayo
Pacasmayo

Peru is het walhalla voor de goovy-rijder. Door de zuid-west Antarctische swell (Humboldt current) zijn er langs de gortdroge kust enorm veel left-hand pointbreaks te vinden. Peru kent dan ook een rijke surfhistorie. Wetenschappers denken dat hier honderden, misschien wel duizenden jaren geleden al werd gesurft. Het verhaal gaat zelfs dat in Huanchaco de eerste golven ooit zijn bereden.

Wij reisden af naar Peru om de surf te checken en om de Inca-cultuur te ontdekken.

Condities in Peru

De beste tijd om te surfen in Peru is in de zomer, die loopt van oktober tot maart. In deze periode is zowel de temperatuur buiten als die van het water warmer. In het noordelijke gedeelte van het land (boven Lima) kun je dan zonder wetsuit het water in, maar in het zuiden zul je ongeacht het seizoen een wetsuit moeten aantrekken. De wind komt voor 50% van de tijd uit het zuiden, in de morgen zo’n 20% uit het zuid-oosten en in de middag uit zuid-west.

Hoe te reizen in Peru

Het openbaar vervoer is goed geregeld. De afstanden zijn groot, maar overal rijden bussen die bovendien ook nog eens heel comfortabel zijn. De stoelen klap je in een handomdraai naar achteren en hebben iets weg van een fauteuil waar de gemiddelde bejaarde van gaat watertanden. Slapen is hierdoor geen probleem en je bespaart hiermee een overnachting. Je kunt natuurlijk ook een auto huren in Peru, maar wel voor Europese prijzen.

Verblijven in Peru

Op de meeste surfspots vind je goedkope surfhostels. Prijzen lopen uiteen van een dorm voor onder de 10 euro, tot een privékamer voor 20 euro. Peru kent een rijke gastronomie, denk hierbij aan ceviche en lomo saltado. In de surfdorpjes eet je deze traditionele gerechten voor zo’n 3,5 euro.

Enige voorzichtigheid is geboden: de meeste toeristen worden minimaal één keer ziek in Peru. Vermoedelijk doordat het eten schoongemaakt wordt met vervuild water.

Lima

Waarschijnlijk land je met het vliegtuig in Lima. De stad heeft een slechte reputatie, maar de wijken Miraflores en Barranco zijn erg leuk om een paar dagen te verblijven. Boek je verblijf vlakbij de zee, want je vindt hier een aantal goede beachbreaks. Via de ‘Costa Verde’ wandel je zo naar het strand. Onze favorieten:

  • Punta Roquitas – steady left- & right-hander met paddle-out voor de sterke arm

Beste condities: zuid noord-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.

  • Waikiki – right-hander vind je achter de surfscholen

Beste condities: zuid-west swell, noord-oosten wind, laag-mid getij.

  • Redondo – Relatief rustige left-hander

Beste condities: zuid noord-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.

  • Barranquito – left-hander, goed te bereiken vanuit Barranco

Beste condities: zuid zuid-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.

In het weekend puilen de surfspots uit met surfers en SUP’ers. Doordeweeks zijn de stranden gelukkig een stuk rustiger.

Huanchaco

Huanchaco
Huanchaco

Volgens historici zijn voor de Inca-tijd in Huanchaco de eerste golven ter wereld gesurft door de Moche en Chimu stammen. Op een soort rieten kano en met behulp van een peddel, zouden plaatselijke vissers de eerste golven hebben getrotseerd. Als herinnering aan deze tijd zijn de rieten kano’s langs het strand tentoongesteld. Het plaatsje kent 5 consistente secties waarvan één right-hander.

De 3 left-hand pointbreak hoofdsecties linken bijna nooit aan elkaar, maar zijn goed na elkaar te berijden wanneer je jezelf laat afdrijven.

Beste condities: zuid-west swell, oosten wind, alle getijden.

Chicama

Een van de langste left-hand pointbreaks ter wereld ontspint zich in Puerto Malabrigo, oftewel Chicama. Dit slapende dorpje leeft op de visvangst en het surftoerisme. Op een goede dag pak je hier een golf van honderden meters lang.

Chicama
Chicama

Op een uitzonderlijke dag, waarbij de 3 secties aan elkaar geknoopt zijn, zelfs kilometers. Vervolgens begin je aan een lange wandeling terug want terug peddelen is heavy.

Chicama surf
Chicama lopend terug

Geen zin om te lopen? Huur dan een local in met een zodiac voor een paar uur. Dit kost je ongeveer 20 euro.

Op een dag met veel swell kan het soms druk worden, maar doordat het gebied uitgestrekt is merk je daar weinig van. Chicama is geliefd bij alle bekende surfers ter wereld. Zo kwamen we op een dag Laird Hamilton tegen, die hier blijkbaar geregeld zijn foils uittest.

Beste condities: zuid-west swell, zuid-oosten wind, alle getijden.

Mancora

Mancora
Mancora

Heb je behoefte aan een avondje stappen na een surfsessie? Dan is Mancora the place to be. Dit tropische dorpje in het noorden van Peru is een toevluchtsoord voor veel vakantievierende Peruanen. Je zult er dus naast toeristen, ook veel locals vinden. De left-hand pointbreak is op een goede dag vermakelijk, maar tegelijkertijd erg druk. ‘s Ochtends heb je uitstekende glassy condities, ‘s middags knalt de wind erin en zijn er ook veel kiters die de golf proberen te pakken.

Beste condities: zuid-west noord-west swell, zuid-oosten wind, alle getijden.

Lobitos

Lobitos ligt in een oud militair grondgebied. In het oude gedeelte zie je daar nog enkele uitwassen van in de vorm van ingestorte barakken en no-go areas. Daarnaast wordt er nog actief olie gewonnen in zee via diverse olieplatforms. Het plaatsje heeft dan ook de uitstraling van een omgewaaid tuinhek, maar is hierdoor tevens geliefd.

In de jaren ‘90 hebben enkele surfers het dorpje in gebruik genomen en is het sindsdien een populair oord geworden voor surfers uit de hele wereld. En niet zonder reden. Lobitos herbergt namelijk 3 geweldige points:

  • Lobitos, left-hand pointbreak en world class wave, barrelt op een goede dag
  • Piscinas, left-hand pointbreak waarbij iedereen strijdt voor het plekje naast de steen
  • Baterias, left-hand pointbreak en het beste in de morgen
Baterias lobitos
Baterias Lobitos

Beste condities Lobitos: zuid-noordwest swell, zuid-oosten wind, alle getijden.

Pacasmayo

(zie foto boven)

Volgens de Peruanen is Pacasmayo de grotere broer van Chicama. Ook deze left-hand pointbreak kent meerdere secties en wanneer ze connecten kan je je lol op. Wat een geweld! De paddle-out kan tricky zijn door de rotsen, maar de golf oogt inderdaad hoger en krachtiger dan Chicama. De plek is ook populair onder windsurfers, maar blijft desalniettemin relatief rustig.

Op een doorsnee dag vind je er hooguit een handjevol surfers. Hierdoor kan je snel golven staven. Met kramp in je benen spring je uiteindelijk van je plank.

Beste condities: zuid zuid-west swell, noord-oosten wind, laag-mid getij.

Punta Rocas

Ten zuiden van Lima vind je meerdere spots waarvan Punta Rocas de meest consistente is. Deze point-break is dan ook je beste optie voor een golf in deze regio. Punta Rocas levert een right- en een lefthander en is erg populair onder surfers uit Lima, lees: crowded. Als het hier vlak is dan kun je surfen wel vergeten voor de rest van de dag. Door zijn consistentie is Punta Rocas diverse malen het toneel geweest van WSL wedstrijden.

Is er een monsterswell? Neem dan een kijkje iets verderop bij Pico Alto. Hier zie je bigwave surfers golven pakken tot wel 12 meter hoog.

Beste condities: zuid-west swell, oosten wind, alle getijden.

Met dank aan Rens Nijholt voor deze heerlijk makende beschrijving!