Home » Surfen » Foil surfen

Foil surfen

Foil surfen, de nieuwste trend in de surfwereld, wint snel aan populariteit. En terecht, vinden we.  En niet alleen in Nederland, maar ook veel andere landen zie je de foil veel. De sleutel tot haar succes ligt in het unieke en ongeëvenaarde gevoel van vrijheid die het biedt. Vaak beschreven als “Ken je dat gevoel wanneer je met je snowboard door de verse poeder gaat?”. Nou, dat dus.

Goed nieuws: SRFACE wetsuits koop je via deze link altijd met 10% korting. Gebruik dan de volgende kortingscode:
Discount Image

Wat is foil surfing?

Foil surfing is een hybride vorm van het klassieke surfen in combinatie met hydrofoil technologie. En niet te verwarren met kitesurfen.

Bij foil surfen wordt de traditionele vin onder het surfboard vervangen door een veel langere, hydrodynamisch ontworpen vin; een groot blad. Dat blad is langer dan de vin van een klassieke surfplank en heeft vleugels aan de basis.

Wanneer het bord naar voren beweegt, tillen de vleugels het bord uit het water, waardoor een groot deel van het blad ook zichtbaar wordt. Foil surfers glijden letterlijk boven het oppervlak.

Het grote voordeel van foil surfen is, dat foil boards meer energie uit het water halen dan gewone surfboards. En dat ze die energie niet verliezen aan de wrijving die ontstaat als een plank in contact komt met het water.

Bovendien kunnen de planken letterlijk op en neer gepompt worden om meer energie op te wekken, zoals het pompen van je benen op een schommel meer heen en weer energie oplevert.

Foil surfing

foil surfing

“Het is als een vliegtuig onder water die jou een lift geeft.”

Dorian van Rijsselberghe

Verschil met wingfoilen en wingsurfen

Er wordt dus steeds meer gefoild, gewingd en gesurfd. Wat is nou wat? Het is vrij simpel.

Bij wingsurfen maak je gebruik van een wing, een opblaasbare vleugel (soort kite), om de windkracht te transformeren in snelheid op het water. Er is geen sprake van een hydrofoil.

Voor wingfoilen wordt een speciaal wingboard wel uitgerust met een hydrofoil. Je hebt dus een wing én een board met foil. Deze hydrofoil tilt je volledig uit het water, waardoor je bijna weerstandsloos over het water zweeft.

Foil surfen is zonder wing. Alleen een speciaal surfboard (dikker en kleiner) mét een foil eronder, zodat je bij een klein beetje snelheid (ca 10km/u) al uit het water wordt gelift.

Wat is Foil surfboard

Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen. Het board is t.o.v. een “normaal” surfboard kleiner en dikker.

Hoe begin je met foil surfing?

Deze video brengt in beeld hoe je kunt starten met foil surfen. De eerste stap is altijd het doornemen van de veiligheidsaspecten rondom het foilen, het leren peddelen / zwemmen met een foil surfboard, vervolgens de take-off pakken en je golf rijden.

Deze video geeft een goed beeld hoe met foilen begint:

En alvast een tip. Rijd de golf nooit helemaal uit tot het strand. Je foil raakt natuurlijk vrij snel de bodem van de zee. En dat wil je niet.

Wie heeft foil surfen bedacht?

Wie anders dan Laird Hamilton.

Hij was al de eerste die met een jetski in monstergolven werd getrokken. En wordt nu ook gezien als de founder van het foil surfen.

Laird Hamilton in 2014 al aan het foil surfen

Kai Lenny laat zien wat mogelijk is op foil board

Foil technologie ook toepasbaar bij wind – en kitesurfen

Wingsurfer

Veel windsurfmerken komen nu met de wingsurfer. Kevin Langeree en Robbie Naish zijn er fan van. Maar, zoals gebruikelijk bij een innovatie, is er ook nog wat weerstand bij het surfpubliek.

Wingsurfen is niet bedoeld om windsurfen, kiteboarden en surfen te vervangen. Het is een aanvulling op golfsurfen en kiten. Het is niet ontworpen om sneller te rijden of hoger te springen. Het draait allemaal om carven, plezier maken en het windelement naar de watersportliefhebbers te brengen, die alleen maar golfsurfen hebben ervaren en nog nooit eerder hebben met een zeil of kite hebben gesurft.

Meer weten:

Bekijk de uitzending van PAUW terug, waarin Dorian van Rijsselberghe te gast was en uitgebreid verteld over foilboarden.

Wingfoilen

Wingfoilen is weer wat anders. Nog toegankelijker dan wingsurfen. Ontdek hier wingfoilen.

Wingsurf video

It’s all about having fun

Foil FAQ’s

Wat is foil surfing?

Foil surfing is een hybride vorm van het klassieke surfen in combinatie met hydrofoil technologie.

Hoe werkt een foil?

De mechaniek van een foil is vrij eenvoudig. Het proces is vergelijkbaar met vliegtuig- of vogelvleugels.