Beginners

Home » Surfen » Kite » Beginners

Kitesurfen voor beginners
Dit artikel is voor de nieuwsgierige die altijd al stiekem droomde van hele grote vliegers. Maar dit artikel is óók voor de verstokte surfers, eeuwige windsurfers, asportievelingen én voor de mensen die niet van water houden. Ook voor jullie kan dit artikel het begin van een nieuwe uitdaging zijn! Jazeker, we gaan het hebben over kitesurfen.

Wind!?

Sommige mensen hebben last van de wind. Waarbij de haren steeds in de ogen waaien, de paraplu omklapt en de hond soms horizontaal aan de lijn hangt. En niet te vergeten de golven… Zijn er goede golven, kun je eindelijk golfsurfen, waait het weer te hard en zie je door het schuim de golven niet meer!

Er zijn echter óók mensen die al enthousiast worden bij het zien van een naderende storm. Mensen die bij een lekker briesje helemaal opleven, die dan op een drafje naar zolder rennen, spullen pakken en rechtstreeks naar het strand rijden. In dit artikel lees je hoe ook jij zo iemand kunt worden. Zeker: op een windstille dag kun je beter gaan golfsurfen (of bodyboarden, of suppen, of schaken, of…). Maar waait het, dan is de wind voortaan geen vervelend iets meer. Ineens is de wind een mogelijkheid!

Ik heb het natuurlijk over kitesurfen. Toegegeven, er zijn ook windsurfers en recreatieve vliegeraars en strandzeilers die blij worden van wind, maar we houden het hier even bij kitesurfen. Want dat is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Met nu zo’n 15.000 beoefenaars1 stijgt dit aantal snel.

Nu ziet het er nog niet zo makkelijk uit, dat kitesurfen. Zeker niet als je de wat meer gevorderden kiters hoog in de lucht ziet springen, ziet draaien en tollen en weer netjes neer ziet komen (of niet). Het gevaar is dat dat je afschrikt en je het allemaal wat te hoog gegrepen acht. En dat is nou precies waar dit artikel over gaat: dat hoeft niet zo te zijn.

Lees ook ons artikel over wat je moet weten als je begint met kitesurfen?

Waarom kitesurfen?

We gaan het later hebben over praktische dingen. Ik zal eerst vertellen wat er leuk is aan kitesurfen.

1) De leercurve van kitesurfen is veel en veel steiler dan van – pak ‘m beet – golfsurfen. Sporten als golfsurfen zien er bedrieglijk makkelijk uit, maar o wat duurt het lang voordat je écht een aantal goede golven te pakken hebt. Zelfde geval met windsurfen. Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. (Hier spreek ik, als fervent golf- en windsurfer, uit ervaring.) Bij kitesurfen, daarentegen, kun je na drie lessen van drie uur al een aardig stukje ‘varen’. En daarna komen meteen de volgende leuke dingen: ‘bochtjes’ maken, springen, enzovoorts.

2) Kitesurfen is zeer toegankelijk. Het enige dat je nodig hebt is je materiaal en wind. Aan de hele Nederlandse kust zijn er plaatsen waar je kunt (en mag) kitesurfen. Én: al je gear – plus je boardje – past op, aan en in één tas. Je kunt dus met de trein, de auto en zelfs op de fiets. Verder is juist het feit dat het zo’n groeiende sport is een bijkomend voordeel: er is altijd wel iemand aanwezig om je te helpen of om gewoon tegenaan te praten. En Marktplaats staat vol met spullen.

3) Er is enorm veel mogelijk binnen het kitesurfen (lees vooral verder voor wat voorbeelden). Ik zal niet ontkennen dat er met een windsurfplank of een golfsurfplank trucjes uit te halen zijn, maar het is redelijk beperkt en duurt lang om te leren. Bij kitesurfen is dat bijna het tegenovergestelde. Nagenoeg iedere keer dat ik ga kitesurfen oefen ik wel een nieuwe sprong of een ander handigheidje. Je raakt simpelweg nooit uitgeleerd terwijl het leren tegelijkertijd – relatief – enorm snel gaat.

4) Er ontstaat langzamerhand een enorme community aan kitesurfers die allemaal een passie hebben voor dezelfde sport. In windsurfen vind je dat overigens ook terug: er is een enorme interesse in elkaars spullen en vaardigheden, plus een groot onderling respect. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Hoewel kitesurfen dus een individuele sport lijkt te zijn is het juist bij uitstek een sport die je samen kunt beoefenen. En eigenlijk ook een sport die je samen zou moeten beoefenen. Daarmee komen we bij de praktische zaken.

Kitesurfen leren: hoe word je een kitesurfer?

Welke stappen moet je ondernemen om ook aan een vlieger over het water heen te kunnen te zoeven?

1) Zoek een buddy. Waarom? Ten eerste heb je altijd iemand anders nodig om je kite veilig op te laten en weer te landen. Ten tweede is het een stuk veiliger: er is altijd iemand in de buurt die een beetje op je let. Ten derde is het natuurlijk een stuk gezelliger dan alleen het water op te gaan. Dus: zoek iemand die ook geïnteresseerd is om het kitesurfen te leren, of iemand die al wat meer ervaren is en jou een beetje op sleeptouw wil nemen. Andere optie: vertrouw op je sociale capaciteiten en boek een lesje. Bij de kitesurfschool vind je altijd wel gelijkgestemden.

2) Kitesurfles. Want ja, je hebt les nodig. Waarom? Kitesurfen is een relatief gevaarlijke sport. Tijdens je eerste les zal je daarom veel over veiligheid leren. Je leert bijvoorbeeld controle te houden over de vlieger en de drie veiligheidssystemen te gebruiken. Je leert bij welke windrichtingen je níet mag kitesurfen, en bij welke windrichtingen wél (denk daar alvast eens over na). De volgende lessen leer je onder andere op de juiste manier op je boardje te komen met behulp van de kite. Een kite kan enorm veel kracht genereren. Het is daarom essentieel om te leren die kracht op de juiste manier te gebruiken. Hier kun je alvast wat voorbereidende filmpjes kijken. Kortom: tijdens een (goede) les leer je alles stap voor stap en op jouw tempo. Bekijk voor het kiezen van een kitesurfschool vooral de online recensies!

3) Kitesurf spullen: koop of huur je eigen materiaal. Op het moment dat je prima heen en weer kunt varen heb je eigenlijk niet echt les meer nodig: dan breekt de tijd van oefenen (en genieten) aan. En daarvoor heb je materiaal nodig. Nu kun je dat natuurlijk huren, maar als je vaker het water op gaat is kopen vaak voordeliger. Een aanrader is om te kijken bij kitesurfscholen, zij verkopen ieder jaar weer hun relatief nieuwe (maar gebruikte) gear voor een goed prijsje. Wil je nog wat goedkoper gaan, dan is wat ouder materiaal vaak geen probleem. Tweedehands kopen is sowieso een verstandige zet (goed voor de wereld én je portemonnee), maar check wel altijd goed of de spullen in orde zijn – en neem desnoods een ‘deskundige’ mee. Dat laatste is ook erg aan te raden als je de grootte van de kite(s) of van het boardje gaat kiezen. Er bestaan enorm veel verschillende soorten en maten, dus deskundig advies komt altijd van pas!

4) En dan ga je het water op! Wat zijn de beste kitesurf spots voor beginners? Als beginner wil je vaak niet te veel golven hebben, dat maakt het allemaal wat makkelijker. In die zin is Oostvoorne een enorm fijne spot: het blijft lang ondiep, waardoor de golven meestal niet echt de kans krijgen. Parkeer je auto bij restaurant ‘Aan Zee’ en vanaf daar loop je naar het strand. Zoek je het wat dichter bij de Randstad, dan is de Zandmotor bij Kijkduin een ideale optie. In essentie is het een meertje op het strand, waardoor het water bijna volledig vlak is (wel heel druk tijdens spitsuren!). Vlak en ondiep water vind je ook bij Strand Horst. Daar kan de wind soms vlagerig zijn, maar het feit dat je overal kan staan maakt veel goed. Spots als Scheveningen en Zandvoort zijn ook leuk, maar check wel eerst de golfhoogte op bijvoorbeeld magicseaweed.com. Verder geldt voor alle spots natuurlijk: check de windrichting! De beste windrichting, zeker voor beginners, is schuin aanlandig. Op die manier kun je relatief makkelijk wat verder de zee op varen, maar loop je ook geen risico in Engeland te belanden.

 

Dromen en vergezichten

Dan zijn we nu aangekomen bij het leukste stukje van dit artikel. Ik ga een aantal vergezichten schetsen die je in je achterhoofd kunt houden als je aan je eerste les begint en twintig keer achter elkaar de kite in het water crasht. Niet opgeven, gewoon doorgaan! Misschien staat het volgende je nog wel te wachten:

1) Voor de verstokte golfsurfers: kitesurfen en golfsurfen vallen prachtig te verenigen. Op een windstille dag, als er golven zijn, ga je golfsurfen. En op dagen dat het veel te hard waait om door de woeste zee te peddelen? Kitesurfen! En om het nog aantrekkelijker te maken het volgende. In het kitesurfen bestaan er grofweg twee soorten boardjes: zogeheten twintips en directionals. Het woord ‘twintip’ zegt het al, dat boardje is hetzelfde aan de voor- en achterkant en heeft vaak twee bindingen voor de voeten die we straps noemen. Een ‘directional’, daarentegen, is een plank met een duidelijke voorkant en met één of geen strap. Het is praktisch gezien een kleine, stevige golfsurfplank waar je geen deuken in kunt trappen. Je staat (meestal) los op de plank, zoals bij golfsurfen, maar nu hoef je niet door de whitewash naar buiten te peddelen, want dat doet de wind voor je. Je hoeft ook niet meer te duck diven, want je kunt gewoon óver de golven heen varen. Maar dat prachtige gevoel van het golfsurfen, je plank insturen, druk zetten op de tail en een spray water creëren, dat gevoel is in volle glorie aanwezig. En omdat je zoveel snelheid kunt maken op een kitesurfboardje kun je een enorme spray maken én enorm veel bochten draaien op één golf. Daarna draai je om, kite je weer terug en begin je opnieuw. Zeker, dit is slechts voor de gevorderde kitesurfer. En, toegegeven, aantrekkelijker voor de shortboarder dan voor de longboarder. Maar toch een prachtig vergezicht, nietwaar?

2) Oké dan, nog een stukje voor de wintersporters onder ons. Wat dacht je bijvoorbeeld voor snow kiting? Met een beetje wind erbij is het dan ineens mogelijk om de helling omhóóg te skiën of te snowboarden! En dat sprongetje van de schans wordt ineens een air time van meerdere seconden. Maar misschien het lekkerste is nog wel een vlakke, ongeprepareerde sneeuwvlakte waar je eindeloos overheen kunt zoeven. Op skies, of op een snowboard. Recreatief, of in een wat meer competitieve setting, zoals bij de Red Bull Ragnarok race (zie video). Als ik m’n ogen dicht doe zie ik het al voor me.

3) En deze versies van kitesurfen zijn niet de enige. Er zijn nog veel meer disciplines te bedenken. Denk aan freestyle (zie video: truucjes, truucjes en nog meer truucjes), strapless free style (freestyle op een directional, zonder straps), big air (zo hoog en zo extreem mogelijk springen), speed kitesurfing (zo snel mogelijk gaan), foilen (met een hydrofoil onder het board) maar ook lay back kitesurfing. Deze laatste discipline heb ik zelf verzonnen en is voor de dagen dat je gewoon lekker over het water wilt zoeven, vrij als een vogel maar zonder de druk om weer iets nieuws te leren of te oefenen. Dat is misschien nog wel het mooiste vergezicht: je schiet moeiteloos over het water, zwaait naar je buddy, ontspant je en dan zie je in de verte ineens de spray van een walvis. Je hart gaat sneller kloppen, de zon gaat langzaam onder en kleurt de hele lucht oranje.

4) Kitesurfen in het buitenland: Spanje, Portugal, Brazilië, Zuid-Afrika, et cetera. Neem Kaapstad. Als je vanaf het centrum van de stad richting het noordwesten rijdt zie je na ongeveer twintig minuten ineens talloze gekleurde stipjes aan de horizon opdoemen. Dichterbij gekomen wordt het een kleurig palet van kites die boven de zee als een zwerm bijen door elkaar heen vliegen. En dat in de zómer! Want ja: waar het bij ons in Nederland juist in de lente en herfst begint te waaien, waait het in Kaapstad nagenoeg de hele zomer door de vorming van lage- en hogedrukgebieden. Heerlijk weer dus, op een exotische locatie, met prachtige golven en spiegelgladde lagoons. Terwijl je over het azuurblauwe water schiet zwemt er een zeehond met je mee. Iedere dag wind, iedere dag een beetje met je vlieger op het water spelen, iedere dag plezier. Als dat geen mooi vergezicht is? (Overigens zou ik iedereen willen vragen – omwille van het milieu – om niet naar Kaapstad te vliegen maar er bijvoorbeeld heen te zeilen. Of, na een paar extra lesjes, er heen te kiten.)

 

Haaien en zeehonden


Als dát niet een lichte vorm van enthousiasme heeft aangewakkerd… dan is kitesurfen waarschijnlijk niets voor jou.

Volstrekt oké.

Dit artikel was dan ook niet bedoeld om je te overtuigen te gaan kitesurfen. Wat ik je wél graag wil meegeven is dat de ene (water)sport de andere niet per se uit hoeft te sluiten. Vaak genoeg voel ik nog wrijving tussen windsurfers, kitesurfers, golfsurfers, bodyboarders en ga zo maar door. Maar wat is er mooier dan de ene sport de andere te laten aanvullen? Toen ik zelf in Kaapstad was, bijvoorbeeld, bepaalde de wind mijn ritme. Waaide het, dan pompte ik mijn kite op. Waaide het niet, dan lag ik in het water, wachtend op die ene perfecte golf, tussen de haaien en zeehonden. Maar daarover later meer…

 

Bronnen:

  1. https://www.volkskrant.nl/sport/kitesurfen-wordt-eindelijk-olympisch-maar-niet-met-het-onderdeel-waarop-nederlanders-excelleren~b797b49c/
  2. Bron uitgelichte afbeelding: Marcreation, unsplash.com
  3. Bron afbeelding #1: Marc Kleen, unsplash.com
  4. Bron afbeelding #2: https://www.surfertoday.com/kiteboarding/what-are-the-different-disciplines-of-kiteboarding