Taghazout

Home » Surfen » Marokko » Taghazout

Taghazout

Van vissersdorp, naar hippie spot, naar surf paradijs

Surfers die op zoek zijn naar de ultieme golf hebben de gave om op zoek te gaan naar geheime plekken om te spelen in de oceaan. Verborgen in het zuiden van Marokko is Taghazout de nieuwste hotspot geworden om te surfen. Alhoewel. Ook alweer een tijdje bekend. Maar toch.

Bezoek het Eldorado van een surfer en vol goede vibes van dit vissersdorpje.

taghazout by evening

In dit artikel over Taghazout

Hoe kom je in Taghazout

Om Taghazout te bereiken, volg je de route langs de kust van Agadir. Een 20 minuten durende reis met uitzicht op de oceaan en de droge vlaktes van Zuid-Marokko. Vervolgens kom je in dit kleine vissersdorpje met zijn traditionele witte en okerkleurige huizen.

Van hippie- tot surf-hotspot

Taghazout is een coole, ontspannen plek. Vroeger was het een arm vissersdorpje. Het werd een hippie-hotspot in de jaren zeventig, en in de loop der jaren uitgegroeid tot de bestemming voor Marokkanen en in het bijzonder surfers, gefascineerd door de lange golven, de prachtige zonsondergangen, de boetiekjes en de surfscholen.

De hoofdstraat is een strook cafés en surfwinkels, waar het bruist van toeristen in korte broek en mannen met lang haar en een week oude baard.

De lokale bevolking repareert beschadigde surfplanken en verkoopt alles wat buitenlandse toeristen (misschien) willen kopen – behalve alcohol.

5 maanden per jaar druk

Toerisme zorgt tegenwoordig voor een inkomen voor de meeste lokale jongeren. Ze werken in de hostels, cafés, handwerkwinkels of als gidsen.

“Zonder toeristen zou Taghazout niets zijn, gewoon een andere vissersplaats die zich probeert te redden”, zegt Hassan Aït Ahmed (44). Hij is de vangst van de dag aan het strippen in de kleine vismarkt. Toeristen en lokale bevolking wandelen naar zijn tafel om calamaris of mul te kopen. Hij lacht: “Dus ja, je zou kunnen zeggen dat ik in het toerisme werk, zoals de meeste mensen hier. Het is hier vier of vijf maanden per jaar druk, in het hoogseizoen. Voor ons is het goed. De rest van de tijd is er niet veel leven hier.”

Transformatie naar surfparadijs

Maar Taghazout’s transformatie naar een surfparadijs heeft een prijskaartje. Terwijl nieuw geld het dorp binnenstroomt, vrezen velen dat het de charme die het oorspronkelijk een toevluchtsoord voor reizigers maakte, zou kunnen vernietigen.

Tussen Taghazout en het naburige kustplaatsje Tamraght, liggen er stukken bouwplaats langs de kust. Het doel is om een enorm toeristisch resort te bouwen – zij het op een duurzame manier met energie-efficiënte technologie en een eigen watervoorziening.

Sommige toeristen denken hetzelfde; Taghazout is aan het veranderen. Op een luie zondagmiddag zaten de Duitsers Tina Karger (24) en Melle Jahn (34) op hun planken op het strand. Ze reizen ouderwets, ontdekken Marokko in een 37-jarig busje. Jahn was 10 jaar geleden in Marokko en heeft gemerkt hoe de dingen zijn veranderd. Betere wegen, meer veiligheid. Maar houdt hij van Taghazout? “Het is onmogelijk om hier geen toerist te zijn en dat vind ik niet leuk.”

Karger voegt eraan toe: “Ik was hier een jaar geleden. Toen je toen uit je auto stapte, vroeg iemand je misschien of je een slaapplaats wilde. Nu zullen vijf mensen je bespringen”.

Taghazout groeit. Dat is duidelijk. En heeft nog altijd zijn knusse straatjes. En de surf is legendarisch.

4 tips voor als je in Taghazout bent

Verken je fotografische mogelijkheden

Als je door de stad wandelt zie je de felle en prachtige kleuren van Taghazout. Fantastisch om vast te leggen.

foto taghazout

Zelfs de minst fotogenieke reizigers zich tot bonafide professionals ontwikkelen! Wandelen door de slaperige straten van dit kleine dorp en snel slingeren op het rustige strand terwijl de vissers van de stad hun verse vangst van de ochtend binnenbrachten, zal voor altijd in mijn gedachten gegrift blijven. Persoonlijk gaf ik de voorkeur aan koelere en minder bevolkte wandelingen in de vroege ochtend boven wandelingen in de hete en soms drukke namiddag.

Ga naar Paradise Valley

Je kunt niet naar Taghazout (of waar dan ook in de buurt van Agadir) komen zonder een reis naar Paradise Valley te maken. Veel hostels nemen hun gasten een keer per week mee naar dit hoogtepunt voor veel toeristen.

paradise valley morocco

Het lijkt erop, dat het moet worden geclassificeerd als een wereldwonder of de ultieme verborgen parel van de wereld. Na een 30 minuten durende busrit wandel je in ongeveer 20 minuten in de vallei van het binnenland en vind je majestueus verborgen poelen,  comfortabel genesteld tussen rotsachtige kliffen.

Surfen in Taghazout

surfen taghazout

Taghazout is de ideale surfbestemming. Met een langgestrekte kustlijn en talloze surfspots voor zowel beginners als gevorderden is Taghazout de ideale surfbestemming. Het hele jaar door kun je in Taghazout surfen, maar voor de goede golven zijn de maanden september tot en met maart de beste surfmaanden, wanneer de golven krachtiger en langer zijn. De golven bij Anchor Point kunnen zelfs een kilometer lang worden.

De volgende breaks liggen in de directe omgeving (= loopafstand) van Taghazout:

  • Killer Point. Een krachtige golf. Die hoger is dan je denkt.
  • La Source. Een performance golf. Net even wat minder hoog en krachtig dan Killer Point.
  • Mysteries. Ligt direct naast La Source. De golven breken gedeeltelijk op zand. Wat het wat relaxter maakt.
  • Anchor Point. Een stijle take off. Krachtige pointbreak, die op een goede dag maar door blijft lopen.
  • Hash Point. Eén van de meest relaxte golven.
  • Panorama’s. Kan redelijk wat stroming hebben. Maar loopt ook lekker lang naar rechts.
  • Devil’s Rock. Een stoere naam voor een break die elke dag weer anders kan zijn. Rechtse en links golven. Maar met name een rechtse.
  • Banana Beach. Hier vind je vaak de beginners, omdat het een relatief makkelijke golf is.

En het leuk is. Los van de surfers. Zie je ook vrij vaak een kameel. Toch grappig.

surfspot taghazout

Meer over surfen in Marokko

Koffie of muntthee op het strand

Voor 10 dirham (ongeveer 1 USD) kan je met deze lekkernij niet verkeerd gaan, zeker niet na een goede branding. Probeer eens een traditionele Marokkaanse muntthee gezoet met suiker of honing naar keuze of een gezellige koffie met de optie van melk en suiker. Alleen al het denken erover maakt me blij en opgewonden om terug te keren!

Een dagtrip naar Essaouira

Vanuit Taghazout kun je ook prima een dagtrip naar Essaouira maken. Essaouira is UNESCO Werelderfgoed en heeft een rustige sfeer met veel wind- en kitesurfers.
Hoe kom je in Essaouira?

Om naar Essaouira te gaan kun je je het beste een auto huren. Via je surfkamp kun je voor 250 Dirham (€ 23) al een auto huren. De reis van Taghazout naar Essaouira duurt ongeveer 2 uur – mits je niet wordt aangehouden door de politie die toeristen maar al te graag wat geld aftroggelen.

Accommodaties in Taghazout

Zoek je nog een goede accommodatie in Taghazout? Check dan

Solid Surfhouse

Surf Paradise Morocco

Dar Surf (9.5 bij Booking.com)

En als je op zoek bent naar een toffe, goedkope en warme plek om te surfen, dan is Taghazout misschien precies wat je zoekt.

Enjoy!