Ik ga surfen en neem mee? Naast je board(s), je wetsuits en je zonnebrand is dat natuurlijk je wax. Eén van de meer gevestigde merken, Sticky Bumps, zegt dat hun surfwax het grootste deel van de winst en inkomsten van hun bedrijf genereert. Het is zo’n klein en onopvallend product, maar het is één van de belangrijkste zaken voor elke surfer.
Helaas zit er echter een giftige kant aan de wax. Als surfers gebruiken wij het ecosysteem voor onze favoriete hobby. Een bewuste keuze voor eco wax helpt om je negatieve impact op de oceaan te verkleinen.
Paraffine komt uit aardolie, dus heel milieu onvriendelijk
De vroegste staven van surf wax waren gemaakt van paraffine. Sindsdien is er veel onderzoek en ontwikkeling gedaan. In de huidige surf wax zijn andere stoffen in de paraffinebasis gemengd om deze aantrekkelijker te maken voor surfers. Er is kokos geparfumeerde surf wax en de meest extreme is waarschijnlijk wel de haai afstotende wax… Maar paraffine is hierbij het hoofdbestanddeel. Het probleem daarbij is dat het een bijproduct van aardolie is. Dit betekent dat om het te maken, je eerst petroleum moet verwerken. En we weten hoe milieuvernietigend de verwerkingstechnologieën voor aardolie zijn.
Giftige wax?
Veel giftige chemicaliën worden gebruikt om paraffine voor de consumentenmarkt te produceren. De stof, die begint als grijszwart slib, ondergaat een bleekproces waarbij dioxines vrijkomen. Nu zijn dioxines zeer giftige chemische stoffen die kanker veroorzaken bij degenen die eraan worden blootgesteld. Het wordt ook niet biologisch afgebroken, zodat het jarenlang in het milieu kan blijven als giftige vervuilende stof.
Na het bleken wordt het witte slijm verder verwerkt door toevoeging van chemicaliën die de stof stollen tot vaste paraffine. De meest gebruikte chemische stof is acrolyn die ook kanker veroorzaakt.
Tegen de tijd dat de surfende wax staaf in de winkel ligt bevat het extra giftige petrochemische bijproducten. Sommige daarvan zijn benzeen en tolueen. Niet alleen geeft het een aanzienlijk risico voor de gezondheid van surfers, maar het vervuild ook de oceaan. De wax slijt uiteindelijk van je board en komt in het ecosysteem terecht.
Wat zijn eco vriendelijke alternatieven?
Sinds enige tijd is er een groeiende beweging voor meer ecologisch verantwoord surfen. Inmiddels kun je kiezen voor merken die organische en milieuvriendelijke natuurlijke wax verkopen. Deze merken gebruiken geen petrochemische producten. Evenmin gebruiken zij synthetische additieven voor kleur en geur. Je kunt ze herkennen aan diverse labels: all-vegan surf wax of organische surf wax. Een aantal suggesties in willekeurige volgorde:
- Matunas
- Famous surf wax – Green Label
- Ocean Gypsy Eco-Surf wax
- Bee Bumps Surf wax – review
- Burtta eco friendly
- Maria’s eco surf wax
Als jij nog alternatieven weet, geef deze dan zeker in een reactie.