Home » Surfen » Nederland

Golfsurfen in Nederland

Waar kun je het beste surfen in Nederland?

Een gids voor de Nederlandse surfer. Met de beste surfspots van Nederland, surfscholen en natuurlijk foto’s en films van Nederlandse bodem. Zoek je meer een introductie op golfsurfen? Check dan onze pagina over golfsurfen.

Wat je hieronder dus vindt:

Wil je meer algemene informatie over golfsurfen? Check dan onze pagina over golfsurfen.

We hebben het dus vooral over dit:

12 oktober 22 wijk aan zee 01

Surfen in Nederland

—-

De Nederlandse surf

Soms is het weken flat. Of op z’n best rommelig. Soms is het dagen achter elkaar raak. Kunnen we ons moe golfsurfen. En in de winter is het bikkelen in dikke wetsuits (check de wetsuit gids).

Maar, ja! Je kunt in Nederland golfsurfen. En soms is het Nederland gewoon beter te surfen dan in Frankrijk.

Op deze pagina vind je alles over surfen op de Nederlandse golven. Of verwijzen we je naar andere pagina’s waar meer in detail informatie wordt gegeven.

  • Ontdek de belangrijkste Nederlandse surfspots.
  • Bekijk hieronder een paar mooie surfvideo’s van Hollandse bodem.
  • En krijg tips waar en wanneer te surfen.

Franse dagen in Nederland

ijmuiden surf 27 september 2020

IJmuiden, 27 september 2020

Bekijk hier een selectie van foto’s van de Nederlandse surf scene

Geduld in Nederland

Wil je in Nederland surfen dan heb je een portie geduld nodig om echt goede golven te rijden.

Wachten op een zuidwesten wind. Of juist op een storm ergens bij Schotland en Noorwegen, zodat de golfproductie daar op gang komt. En vervolgens een Noorden- of Noordwesten wind die de golven onze kant op brengt.

Het liefst hebben we geen wind of een aflandige wind. En ook Nederland heeft dan vervolgens zijn “Franse dagen”.

Dan is golfsurfen in Nederland overal langs de kust mogelijk. En zeker in de winter zijn de golven vaak goed. Check surfen in de winter.

nederlandse golven surfenDeze foto is van 10 mei 2015 bij Bloemendaal aan Zee.

Surfen in Nederland: waar moet je zijn?

Nederlandse surfspots #surfmap

De bekendste surfspot van Nederland is van oudsher Scheveningen. Maar Wijk aan Zee kan je als goede tweede beschouwen. Beide surfspots liggen naast een havenhoofd. Die de zandbanken net even anders vormen. Waardoor de golven beter breken. En je vindt er beschutting tegen de wind. Maar er zijn meer heerlijke spots in Nederland om te surfen.

Bekijk de golsurfkaart hiernaast. Het laat de bekendste surfspots van Nederland zien. Hieronder worden de spots uitgelicht.

Tip >> Check de actuele surf voorspelling van Goedegolven.nl

De surfspots uitgelicht

Scheveningen

Bekend als de Surfcity van Nederland . Een introductie is overbodig. Maar toch…

  • De Noord.
  • De Zuid.
  • Bij de Pier.

surf scheveningenWil je gelijk zien hoe goed het hier kan zijn. Bekijk dan deze video: Hollandsch.

Scheveningen heeft meerdere plekken die goed zijn om te surfen. Afhankelijk van de windrichting en de golfrichting. En er zijn volop surfshops. Waarvan HartBeach wel de bekendste is. Voor al je spullen en advies kan je daar terecht. Sinds kort heb je er ook een heus surfdorp: FAST. Pal voor de haven liggen een aantal gekleurde containers. De één omgebouwd tot douche. De andere tot slaapplek. En weer een ander tot een knus restaurant.

Golfsurfen in Scheveningen betekent wel vaak dat je de golven met veel andere surfers moet delen. Als de surfvoorspellingen Scheveningen aanwijzen als de place to be, maak dan je borst maar nat. Letterlijk honderden surfers liggen dan in het water. Maar iedereen vind zijn of haar plek wel. Golven genoeg. En gewoon de surfregels volgen.

Surfen in Zandvoort

Surfen in Zandvoort is prima. Vooral voor Amsterdammers. Met de trein kom je tot aan het strand. Maar… die stroming. Is er wind uit Zuid of uit Noord? Reken dan sowieso op een fikse stroming. En dus op een stevige trippel terug. Tenzij het getij goed meezit. Of de wind tegengesteld is aan de stroming. Dat kan de stroming opheffen.

Voordeel: Er breken altijd wel golven. Dus je kunt altijd wel surfen in Zandvoort. Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs uitstekend. Lekker uitgestrekt en ruimte voor iedereen. Is er toch te veel wind, dan zou je even door moeten rijden (als je een auto hebt) naar Wijk aan Zee.

Alles over surfen in Zandvoort.

Surfen bij Parnassia

Als het goed surfen is en je houdt van een ontspannen omgeving. Met nauwelijks andere surfers in het water. Ga dan naar Parnassia. Er is maar 1 strandtent (Parnassia aan Zee). En je hebt er gegarandeerd een lege line-up. Parnassia ligt in een Nationaal Natuurpark. En vanuit het water zie je alleen maar de duinen.

En zo kan het er bij Parnassia aan toe gaan. Golven van ruim anderhalve meter. En cleane faces van de golven. Als er zo een dag is. Neem dan vrij van je werk of studie. Neem een Barbeque mee. En geniet de hele dag op het strand.

surfen Parnassia

Check hier meer oveer surfen bij Parnassia

Maasvlakte

De maasvlakte is één van de heftigste spots in Nederland. Het is er vaak hoger en holler dan de andere surf spots. Meer over surfen op de Maasvlakte.

Wijk aan Zee

Wijk aan Zee surfen offshoreIn Wijk aan Zee is het eigenlijk net zo goed surfen als in Scheveningen. Optimistische surfers noemen Wijk aan Zee ook wel Wijkiki. Een verwijzing naar Waikiki. Een surfspot op Hawaii.

Wijk aan zee surfen 06De haven van IJmuiden bied je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt. Wat vaak het geval is. Golven breken er lekker, doordat de zandbanken goed gevormd zijn.

En met Timboektoe en Aloha aan het strand, heb je ook nog 2 strandtenten om voor en na het surfen te relaxen of op te warmen. En er is een surfshop: Ozlines. Dus ook hier kan je ter plekke surfspullen regelen. Of zelfs surfles nemen.

Er is wel een nadeel als je gaat golfsurfen in Wijk aan Zee. Het uitzicht vanaf het water. Dat is wat minder. Vanuit het water kijk je op de zware industrie van de Hoogovens (Tata Steel). Niet het beste uitzicht (understatement), maar als je naar de golven kijkt, heb je nergens last van.

Meer over Wijk aan Zee.

Surfen in Domburg

surfen domburgDomburg is dé surfspot van het Zuiden. Het water lijkt hier altijd wat helderder. En daardoor blauwer. Maar het water is hier ook altijd wat warmer. En tussen de houten palen vormen zich uitstekende zandbanken. Echt druk met surfers is het hier zeldern. Dat zorgt ervoor, dat de sfeer ook net even relaxter is. Door de omgeving, het heerlijke water, de rustige line-up, is het er sowieso top surfen.

Veel Belgen kiezen Domburg vaak uit als plek om te golfsurfen. Omdat Domburg vaker betere golven heeft dan ze in België krijgen.

Tel bij bovenstaande op, dat Zeeland veel meer zonuren heeft dan andere delen van Nederland. En het is duidelijk. Surfen in Domburg (surfen in Zeeland) is een echte aanrader. En zorgt voor een vakantiegevoel. Het gevoel van een surftrip.

Last but not least, je kan er zelfs aan het strand parkeren. Iets ten zuiden van Domburg zelf.

domburg aan het strand parkeren

Texel

Wil je snel het vakantiegevoel hebben, dan moet je naar Texel. Vanaf Den Helder neem je de boot, naar dit kleine eiland vol schapen, vogels en… golven. De strekdammen voor de kust zorgen voor goede zandbanken. Paal 9 en paal 17 zijn de bekendste spots.

Meer over surfen op de Waddeneilanden.

Surfscholen in Nederland

In elke kustplaats is wel een surfschool te vinden, die je het golfsurfen zullen leren of helpen beter te worden. Een surfles duurt vaak 1:30 uur. Soms 2 uur. Voor 2 uur les betaal je zo tussen de 35 en 45 euro. En dan heb je les in een groepje. Vaak kan privéles ook. Reken dan op het dubbele van dit bedrag.

Op deze pagina vind je een lijst met surfscholen in Nederland.

Wil je les van de besten? Check dan Dutch Surf Academy van Erik Ringelberg en Kaspar Hamminga (meervoudig Nederlands kampioen).

Ga direct naar Dutch Surf Academy.

Check de surfcams in Nederland

Zandvoort

Scheveningen

Check ook de laatste surfberichten van Nederland

Surfvakantie in Nederland

In Nederland zijn er ongekend veel mogelijkheden om te surfen. En om te verblijven voor een surfweekend of surfvakantie. Van campings achter de duinen tot knusse hotels, B&B’s of AirBnB’s. Van Zeeland tot Texel.

Surftips Podcast voor Nederlandse surfers

Voor de Nederlandse surfer zijn we in 2019 gaan samenwerken met topsurfer Pepijn Tigges. In de serie Surftips podcasts legt hij van alles uit. Hoe moet je peddelen? Hoe maak je een bottum turn?

Luister, bekijk of lees de meest populaire podcasts.

Nederlandse surf films

Voordat we de diverse Nederlandse surfspots uitgebreid beschrijven, eerst twee korte surf films die de surfpotentie van Nederland heerlijk in beeld brengen.

Hollandsch

Marlon Lipke surft in Nederland

Speciale film over het Surf Project

Kleine docu over surfen in Nederland

Geschiedenis van Surfen in Nederland

Surfen in Nederland kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren ’30, toen Jan Coenraads Nederveen als eerste bekend werd omdat hiji in Nederland ging surfen. Deze vroege periode van surfen werd gekenmerkt door een beperkte toegang tot surfmateriaal, maar dat veranderde in de jaren ’60.

Toen ontdekte Go Klap een verlaten longboard en begon hij eigen surfspullen te maken en te verkopen. Dit markeerde het begin van een groeiende surfcommunity in Nederland, waarbij de sport langzaam maar zeker aan populariteit won.

Tegen het einde van de jaren ’60 en in de vroege jaren ’70 begon surfen echt een eigen identiteit te ontwikkelen in Nederland, met de oprichting van de Holland Surfing Association in 1973 (HSA) om de sport te structureren en te bevorderen.

De Rol van de Holland Surfing Association

De HSA speelde een cruciale rol in het vormgeven van de Nederlandse surfscene. In de jaren ’70 introduceerde de vereniging regels en regelgevingen om de veiligheid en orde binnen de surfcommunity te waarborgen. Dit omvatte maatregelen zoals verplicht HSA-lidmaatschap voor surfers, meldingsplicht bij de politie, en specifieke surfregels.

Ondanks deze strikte regelgeving, bleef de surfcommunity groeien, en in de jaren ’80 nam de populariteit van surfen aanzienlijk toe. Surfers reisden naar het buitenland, brachten internationale invloeden mee terug, en de HSA werd een gerespecteerd lid van de internationale surfgemeenschap.

De HSA heeft een bloeiende community opgebouwd, met een focus op het organiseren van evenementen en wedstrijden die de surfgeest in Nederland levend houden. Mede door de initiatievenvan de HSA is surfen toegankelijker gemaakt, de veiligheid verbeteeerd, en inspireert het de volgende generatie surfers.

Naar de HSA

Overige tips en informatie

Surfshops in Nederland

De surfscene van Nederland kan terecht in tientallen surfshops. Zowel offline als online winkels. Hartbeach is een gouwe ouwe en nog steeds één van de toppers. Maar er zijn ook nieuwe online shops.

Bekijk hier een beknopt overzicht van de surfshops in Nederland.

Surfscholen in Nederland

Doordat er steeds meer surfers in Nederland zijn, is er ook een groeiende behoefte aan surfles. Daarom komen er steeds meer surfscholen bij. We hebben een aantal Nederlandse surfscholen op een rij gezet. En zullen deze lijst continu blijven aanvullen.

Check de surfscholen in Nederland.

Temperatuur van de Noordzee

Surfen in Nederland is wel een uitdaging. Met name in de winter en het vroege voorjaar. Koude winters kunnen het zeewater tot 3 graden laten zakken, zoals in 2012 het geval was.

Bij echt warme winters zakt de temperatuur tot rond de 8 graden. Sowieso koud dus.

Bekijk de grafiek met een overzicht met de gemiddelden van de zeewatertemperatuur over de afgelopen 5 jaar.

Nederlandse surf fotografen

Omdat de surfsport zich blijft ontwikkelen, zie je ook dat er steeds meer professionele beelden komen van het surfen in Nederland. We hebben een paar fotografen op een rij gezet. Inclusief één van hun vette foto’s. Zij weten de surfscene van Nederland prachtig in beeld te vangen.

Danny Bastiaanse

Danny komt uit Zeeland. Hij maakt met name foto’s van de surfscene in Domburg. Maar sinds enige tijd vind je ook meer exotische surffoto’s van hem.

Danny BastiaanseMeer foto’s hier

Robin Bakker

Alias Rekkab. Robin is voornamelijk te vinden in en rondom Scheveningen. Maar ook wel eens op de Maasvlakte. Dit is één van zijn masterpieces.

robin bakker rekkabMeer foto’s hier

Gratis surfboekje over Nederland

Wil je alle mogelijkheden over surfen in Nederland rustig nalezen?

Vraag dan nu het gratis surfboekje aan!

Meer over golfsurfen in Nederland

Het surfweer in Nederland: Surfweer.nl

Ook via MagicSeaWeed te zien: MagicSeaWeed.com

Alles over surfen in de winter in Nederland.

FAQs

Wat zijn de beste surfspots in Nederland?

Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de beste surfspots in Nederland. Vooral in Scheveningen vind je een echte surfscene met surfshops en surfscholen. Beide spots hebben goede golven. Andere spots ontdek je op deze pagina.

Wanneer kan je surfen in Nederland?

In Nederland kan je het hele jaar door surfen. In de zomer is het vaker flat (geen golven) en in de winter heb je vaak de meest krachtige en hogere golven. Volg surfweer.nl om precies te weten wanneer je kunt surfen. Of check windguru.cz.

Welk wetsuit heb je nodig in Nederland?

In de zomer volstaat een 3/2 mm wetsuit. Maar in de winter heb je minimaal een 5/4 mm wetsuit nodig inclusief schoentjes, handschoentjes en een cap.

Waar kan je surfles krijgen in Nederland?

Langs de Nederlandse kust vind je diverse surfscholen. Bijna elke badplaats heeft wel een surfschool. Vaak zijn ze geopend vanaf april tot en met oktober.

Deze gids is gecreëerd door:

Mijn grote hobby is surfen, snowboarden en skiën. Als het maar met buiten een water een relatie heeft. En als ik niet in het water of in de sneeuw kan spelen, ontdek ik de grenzen van de digitale marketing wereld. Ook fotografie is een hobby. Van veel foto's op Boardshortz.nl ben ik de afzender.
Jurjen van den Broek